Najlepsze ciasto truskawkowe jakie jadłam.Inne niż popularne ptasie mleczka,znam je od lat i robię w sezonie truskawkowym,a nawet zimą z mrożonymi truskawkami:)
Legumina z truskawkami
Składniki
- śmietana, 1 litr
- cukier, 1 szklanka
- żelatyna, 3 czubate łyżki
- woda, 3/4 szklanki
- cukier waniliowy
- galaretka truskawkowa, 1 opak.
- biszkopty lub biszkopt
- truskawki
Składniki
- śmietana, 1 litr
- cukier, 1 szklanka
- żelatyna, 3 czubate łyżki
- woda, 3/4 szklanki
- cukier waniliowy
- galaretka truskawkowa, 1 opak.
- biszkopty lub biszkopt
- truskawki

Etapy przygotowania
W okrągłej większej blaszce ułożyć biszkopty okrągłe lub upiec biszkopt.Galaretkę rozpuścić we wrzątku(w upały w mniejszej ilości wody z przepisu na opak.),wystudzić.Żelatynę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody,wystudzić.Ubić śmietanę z cukrem i cukrem waniliowym(do smaku),dodać przestudzoną żelatynę i zmiksować ze śmietaną.
Na biszkopt ułożyć truskawki całe,sporo.Śmietanę z żelatyną wylać szybko na biszkopt,żeby nie stężała.Włożyć do lodówki,żeby trochę się ścięło i wylać galaretkę na wierzch i znów do lodówki.
Dla zainteresowanych,mogę podać przepis na biszkopt.
Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (4)
Ostatnio komentowane przepisy
Ten smalec, a właściwie pyszne skwarki ze smalczykiem, znam od lat. Gdy byłam...
Odsłon: 90
Najprostsze na świecie babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i szybkie w przygo...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Halloween
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Kremy
- Babeczki
Odsłon: 42
Gdy nie mam pomysłu na obiad, wjeżdża ryba. Nikt nie marudzi ;) Poniżej pomys...
Odsłon: 53
Ostatnio komentowane przepisy
Ten smalec, a właściwie pyszne skwarki ze smalczykiem, znam od lat. Gdy byłam...
Odsłon: 90
Najprostsze na świecie babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i szybkie w przygo...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Halloween
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Kremy
- Babeczki
Odsłon: 42
Gdy nie mam pomysłu na obiad, wjeżdża ryba. Nikt nie marudzi ;) Poniżej pomys...
Odsłon: 53



Składniki
- śmietana, 1 litr
- cukier, 1 szklanka
- żelatyna, 3 czubate łyżki
- woda, 3/4 szklanki
- cukier waniliowy
- galaretka truskawkowa, 1 opak.
- biszkopty lub biszkopt
- truskawki
W okrągłej większej blaszce ułożyć biszkopty okrągłe lub upiec biszkopt.Galaretkę rozpuścić we wrzątku(w upały w mniejszej ilości wody z przepisu na opak.),wystudzić.Żelatynę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody,wystudzić.Ubić śmietanę z cukrem i cukrem waniliowym(do smaku),dodać przestudzoną żelatynę i zmiksować ze śmietaną.
Na biszkopt ułożyć truskawki całe,sporo.Śmietanę z żelatyną wylać szybko na biszkopt,żeby nie stężała.Włożyć do lodówki,żeby trochę się ścięło i wylać galaretkę na wierzch i znów do lodówki.
Dla zainteresowanych,mogę podać przepis na biszkopt.
Dziękuję i pozdrawiam:)
zrobiłam, tyle że z jagodami, bardzo smaczne, szybkie i łatwe:) polecam i dziękuje:)pozdrawiam
Może być 18%, ja ostatnio miałam 18% i 12% i wymieszałam obie i było ok:)pozdrawiam:)
jutro mam zamiar wypróbować przepis, tylko nie wiem ilu % śmietana ma być??