Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis znalazłam gdzieś w sieci i trochę przerobiłam. Przede wszystkim zrobiłam go na cienkim biszkopcie, a w oryginale użyte zostały gotowe, małe biszkopty. Ja zdecydowanie wolę kiedy na dnie jest domowy biszkopt. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żebyście wykonali ten sernik bez pieczenia. Zapewniam, będzie równie pyszny ;)
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4098
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11224
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6453
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5453
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13447
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5218
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4098
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11224
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6453
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5453
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13447
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5218
Składniki
Średnica tortownicy to 26 cm. Jeśli nie używamy gotowych biszkoptów to rozpoczynamy od upieczenia klasycznego biszkoptu z 3 jaj . Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy, dodajemy cukier i cukier waniliowy dalej ubijając. Następnie dodajemy żółtka dokładnie mieszamy. Na sam koniec przesiewamy mąkę i delikatnie mieszamy. Pieczemy w 160°C około 20 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowy biszkopt pozostawiamy do wystudzenia. Ciasto pozostawiamy w formie. Jeśli używamy gotowych biszkopcików to układamy je ściśle na wyłożonym papierem do pieczenie dnie tortownicy.
Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody i studzimy. Pączujemy nią biszkopt/biszkopciki. Używamy tylko kilka łyżek (u mnie 5 łyżek), resztę po stężeniu możemy zjeść ;)
Truskawki dokładnie myjemy, pozbywamy się szypułek, dzielimy na ćwiartki i pozostawiamy na durszlaku aby dobrze obciekły.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody i pozostawiamy do przestudzenia.
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Pod sam koniec dodając cukier wanilinowy i cukier puder. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone, delikatnie i krótko mieszamy. Następnie, cały czas ubijając na niskich obrotach, wlewamy wystudzoną żelatynę. Na końcu dodajemy truskawki i tylko chwilę mieszamy szpatułką, żeby masa się nie zwarzyła. Masę wykładamy na biszkopt, wyrównujemy i ostawiamy w zimne miejsce (np. do lodówki) aż dobrze stężeje.
Gotowy sernik wyciągamy z formy. Ubijamy resztę śmietany z cukrem pudrem na sztywno i pokrywamy nią górę ciasta. Na koniec ozdabiamy owocami. Smacznego ;)