Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Lekki torcik a la tiramisu"
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 252
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 252
Składniki
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij, powoli dosypując sól, 120 g cukru i jedną torebkę cukru wanilinowego. Kolejno dodawaj żółtka. Obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypuj je do masy i delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do tortownicy (o średnicy 26 cm) wyłożonej pergaminem. Piecz 25 minut w 175 °C.
Gotowy biszkopt studź kilka minut w formie. Potem wyjmij, przełóż na kratkę kuchenną i pozostaw do wystudzenia.
Wiśnie odsącz z zalewy. Twaróg połącz z serkiem mascarpone, pozostałym cukrem (180 g), drugim cukrem wanilinowym i sokiem cytrynowym.
Zimny biszkopt rozetnij na 2 blaty i skrop je likierem migdałowym. Jeden z blatów ułóż na spodzie tortownicy. Odłóż 1/4 kremu, wstaw go do lodówki. Pozostały krem wymieszaj z wiśniami. Następnie rozsmaruj go na spodzie biszkoptowym. Przykryj drugim blatem i wstaw do lodówki. Po godzinie wyjmij i zdejmij obręcz formy.
Wierzch i boki ciasta posmaruj odłożonym kremem. Boki obłóż podłużnymi biszkoptami.Wierzch oprósz kakao i udekoruj wiśniami oraz melisą.
Czas przygotowania: 60 minut
Cena porcji: ok. 6,5 zł. Kalorie: porcja 540 kcalŹródło: Na żywo