Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekkie ciasto jogurtowe to idealna propozycja na deser, szybką przekąskę czy dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty. Ma niezwykle wilgotną, miękką konsystencję podobną do muffinek. Świetnie pasuje do cukru pudru lub bitej śmietany, świeżych owoców czy kilku kropelek miodu. Możliwości podania tego ciasta jest tak wiele, że choć za każdym razem będziesz przygotowywać ten sam wypiek, może być za każdym razem nieco inne. Całość jest niezwykle szybka i prosta w przygotowaniu i sprawdzi się nawet wtedy, kiedy pojawią się niespodziewani goście.
wymiary blachy: 20x20 cm
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8696
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1277
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10316
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4680
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 758
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8696
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1277
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10316
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4680
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 758
Składniki
W średniej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
W oddzielnej misce wymieszaj trzepaczką cukier, jogurt, oliwę, jajka i ekstrakt waniliowy do momentu całkowitego połączenia.
Wsypuj suche składniki do mokrych, cały czas mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.
Blachę do pieczenia o wymiarach 20x20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto i wstaw do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza. Ciasto piecz przez 35-40 minut lub do suchego patyczka.
Lekkie ciasto jogurtowe wyjmij z pieca i pozostaw do lekkiego przestudzenia przed krojeniem. Podawaj na ciepło lub po całkowitym ostudzeniu. Najlepiej smakuje jedynie posypane cukrem pudrem.