Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W zasadzie to LEKKIE CIASTO JOGURTOWO-TRUSKAWKOWE w „barwach narodowych”- jak rzekła moja koleżanka, stanowi mix dwóch różnych ciast J. Jest bardzo lekkie i puszyste, w sam raz na upalne dni :-)
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 176
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 528
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 87
Polecam.
Odsłon: 632
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 936
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 176
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 528
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 87
Polecam.
Odsłon: 632
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 936
Składniki
BISZKOPT: * Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 1. Mąkę pszenną i skrobię kukurydzianą wymieszaj, przesiej przez sito. 2. Blachę prostokątną o wymiarach 25x36 cm wyłóż papierem do pieczenia. 3. W misie miksera umieść białka i sól. Ubij na sztywno. 4. Dodawaj cukier partiami, łyżka po łyżce, stopniowo, cały czas ubijając. 5. Po zakończeniu ubijania dodaj żółtka wymieszane z wodą i ubij. 6. Dodaj przesianą mąkę ze skrobią i delikatnie wymieszaj za pomocą szpatułki. 7. Gotowe ciasto biszkoptowe przełóż do formy i wyrównaj. 8. Piecz w temperaturze 175ºC przez około 25-30 minut lub do tzw. suchego patyczka. 9. Wyjmij z piekarnika, formę opuść z wysokości 30 cm na podłogę (by biszkopt pozostał prosty, choć czynność tę możesz pominąć) i pozostaw do wystudzenia.
MUS ŚMIETANKOWO-JOGURTOWY: 1. Połowę jogurtu lekko podgrzej, nieustannie mieszając. Zdejmij z palnika. 2. Żelatynę zalej 70 ml wody odstaw na 10 minut do napęcznienia. Postaw na palniku i podgrzewaj mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzej w mikrofali (nie doprowadzać do wrzenia, gdyż żelatyna straci swoje właściwości żelujące). 3. Zdejmij z palnika i dodaj do letniego jogurtu. Dokładnie wymieszaj. 4. Śmietanę kremówkę, wanilię i cukier puder umieść w misie miksera i ubij na sztywno. 5. Do ubitej śmietany dodaj pozostały jogurt - na 3 tury, delikatnie mieszając szpatułką, a następnie ten z dodatkiem żelatyny. Wymieszaj, aż do połączenia. 6. Masę wyłóż na wystudzony biszkopt, nasączony ponczem i wyrównaj.
WARSTWA TRUSKAWKOWA: 1. Rozmrożone truskawki umieść w garnuszku i zmiksuj blenderem na puree. 2. Dodaj cukier. 3. Podgrzej do wrzenia, a gdy się zagotują zdejmij z palnika. 4. Dodaj galaretkę w proszku i żelatynę. Wymieszaj do całkowitego jej rozpuszczenia się w puree truskawkowym. 5. Całkowicie wystudź. 6. Wystudzone truskawki z galaretką przełóż na stężały mus śmietankowo-jogurtowy i odstaw na całą noc do lodówki. 7. Przechowuj w lodówce. 8. Smacznego :-)