W zasadzie to LEKKIE CIASTO JOGURTOWO-TRUSKAWKOWE w „barwach narodowych”- jak rzekła moja koleżanka, stanowi mix dwóch różnych ciast J. Jest bardzo lekkie i puszyste, w sam raz na upalne dni :-)
Lekkie ciasto jogurtowo-truskawkowe
Składniki
- SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 4 duże jajka
- 4 łyżki wody
- szczypta soli morskiej
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 90 g mąki pszennej tortowej
- 35 g skrobi kukurydzianej
- PONCZ:
- 1/4 szklanki wody z kwiatów pomarańczy
- MUS ŚMIETANKOWO-JOGURTOWY:
- 500 ml śmietany kremówki 36% (schłodzonej)
- 500 g jogurtu greckiego (schłodzonego)
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka pasty z wanilii
- 20 g żelatyny w proszku
- 70 ml wody
- WARSTWA TRUSKAWKOWA:
- 900 g truskawek mrożonych
- 2 łyżki cukru
- 1 galaretka truskawkowa w proszku (na 500 ml wody)
- 1 łyżka żelatyny
Składniki
- SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 4 duże jajka
- 4 łyżki wody
- szczypta soli morskiej
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 90 g mąki pszennej tortowej
- 35 g skrobi kukurydzianej
- PONCZ:
- 1/4 szklanki wody z kwiatów pomarańczy
- MUS ŚMIETANKOWO-JOGURTOWY:
- 500 ml śmietany kremówki 36% (schłodzonej)
- 500 g jogurtu greckiego (schłodzonego)
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka pasty z wanilii
- 20 g żelatyny w proszku
- 70 ml wody
- WARSTWA TRUSKAWKOWA:
- 900 g truskawek mrożonych
- 2 łyżki cukru
- 1 galaretka truskawkowa w proszku (na 500 ml wody)
- 1 łyżka żelatyny
Etapy przygotowania
BISZKOPT: * Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 1. Mąkę pszenną i skrobię kukurydzianą wymieszaj, przesiej przez sito. 2. Blachę prostokątną o wymiarach 25x36 cm wyłóż papierem do pieczenia. 3. W misie miksera umieść białka i sól. Ubij na sztywno. 4. Dodawaj cukier partiami, łyżka po łyżce, stopniowo, cały czas ubijając. 5. Po zakończeniu ubijania dodaj żółtka wymieszane z wodą i ubij. 6. Dodaj przesianą mąkę ze skrobią i delikatnie wymieszaj za pomocą szpatułki. 7. Gotowe ciasto biszkoptowe przełóż do formy i wyrównaj. 8. Piecz w temperaturze 175ºC przez około 25-30 minut lub do tzw. suchego patyczka. 9. Wyjmij z piekarnika, formę opuść z wysokości 30 cm na podłogę (by biszkopt pozostał prosty, choć czynność tę możesz pominąć) i pozostaw do wystudzenia.
MUS ŚMIETANKOWO-JOGURTOWY: 1. Połowę jogurtu lekko podgrzej, nieustannie mieszając. Zdejmij z palnika. 2. Żelatynę zalej 70 ml wody odstaw na 10 minut do napęcznienia. Postaw na palniku i podgrzewaj mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzej w mikrofali (nie doprowadzać do wrzenia, gdyż żelatyna straci swoje właściwości żelujące). 3. Zdejmij z palnika i dodaj do letniego jogurtu. Dokładnie wymieszaj. 4. Śmietanę kremówkę, wanilię i cukier puder umieść w misie miksera i ubij na sztywno. 5. Do ubitej śmietany dodaj pozostały jogurt - na 3 tury, delikatnie mieszając szpatułką, a następnie ten z dodatkiem żelatyny. Wymieszaj, aż do połączenia. 6. Masę wyłóż na wystudzony biszkopt, nasączony ponczem i wyrównaj.
WARSTWA TRUSKAWKOWA: 1. Rozmrożone truskawki umieść w garnuszku i zmiksuj blenderem na puree. 2. Dodaj cukier. 3. Podgrzej do wrzenia, a gdy się zagotują zdejmij z palnika. 4. Dodaj galaretkę w proszku i żelatynę. Wymieszaj do całkowitego jej rozpuszczenia się w puree truskawkowym. 5. Całkowicie wystudź. 6. Wystudzone truskawki z galaretką przełóż na stężały mus śmietankowo-jogurtowy i odstaw na całą noc do lodówki. 7. Przechowuj w lodówce. 8. Smacznego :-)
Przepis w Waszym wykonaniu (0)
Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy
Oto idealne danie dla tych, którzy lubią dobrze zjeść. Sycący gulasz z łopatk...
Odsłon: 1727
Bardzo delikatny, oryginalnie wyglądający pomarańczowy deserek. Na pewno zask...
Odsłon: 15
Prosty przepis na zdrowe danie pełne białka i witamin! Lekki obiad lub kolacj...
Odsłon: 29
Ostatnio komentowane przepisy
Oto idealne danie dla tych, którzy lubią dobrze zjeść. Sycący gulasz z łopatk...
Odsłon: 1727
Bardzo delikatny, oryginalnie wyglądający pomarańczowy deserek. Na pewno zask...
Odsłon: 15
Prosty przepis na zdrowe danie pełne białka i witamin! Lekki obiad lub kolacj...
Odsłon: 29
Składniki
- SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 4 duże jajka
- 4 łyżki wody
- szczypta soli morskiej
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 90 g mąki pszennej tortowej
- 35 g skrobi kukurydzianej
- PONCZ:
- 1/4 szklanki wody z kwiatów pomarańczy
- MUS ŚMIETANKOWO-JOGURTOWY:
- 500 ml śmietany kremówki 36% (schłodzonej)
- 500 g jogurtu greckiego (schłodzonego)
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka pasty z wanilii
- 20 g żelatyny w proszku
- 70 ml wody
- WARSTWA TRUSKAWKOWA:
- 900 g truskawek mrożonych
- 2 łyżki cukru
- 1 galaretka truskawkowa w proszku (na 500 ml wody)
- 1 łyżka żelatyny
BISZKOPT: * Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 1. Mąkę pszenną i skrobię kukurydzianą wymieszaj, przesiej przez sito. 2. Blachę prostokątną o wymiarach 25x36 cm wyłóż papierem do pieczenia. 3. W misie miksera umieść białka i sól. Ubij na sztywno. 4. Dodawaj cukier partiami, łyżka po łyżce, stopniowo, cały czas ubijając. 5. Po zakończeniu ubijania dodaj żółtka wymieszane z wodą i ubij. 6. Dodaj przesianą mąkę ze skrobią i delikatnie wymieszaj za pomocą szpatułki. 7. Gotowe ciasto biszkoptowe przełóż do formy i wyrównaj. 8. Piecz w temperaturze 175ºC przez około 25-30 minut lub do tzw. suchego patyczka. 9. Wyjmij z piekarnika, formę opuść z wysokości 30 cm na podłogę (by biszkopt pozostał prosty, choć czynność tę możesz pominąć) i pozostaw do wystudzenia.
MUS ŚMIETANKOWO-JOGURTOWY: 1. Połowę jogurtu lekko podgrzej, nieustannie mieszając. Zdejmij z palnika. 2. Żelatynę zalej 70 ml wody odstaw na 10 minut do napęcznienia. Postaw na palniku i podgrzewaj mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzej w mikrofali (nie doprowadzać do wrzenia, gdyż żelatyna straci swoje właściwości żelujące). 3. Zdejmij z palnika i dodaj do letniego jogurtu. Dokładnie wymieszaj. 4. Śmietanę kremówkę, wanilię i cukier puder umieść w misie miksera i ubij na sztywno. 5. Do ubitej śmietany dodaj pozostały jogurt - na 3 tury, delikatnie mieszając szpatułką, a następnie ten z dodatkiem żelatyny. Wymieszaj, aż do połączenia. 6. Masę wyłóż na wystudzony biszkopt, nasączony ponczem i wyrównaj.
WARSTWA TRUSKAWKOWA: 1. Rozmrożone truskawki umieść w garnuszku i zmiksuj blenderem na puree. 2. Dodaj cukier. 3. Podgrzej do wrzenia, a gdy się zagotują zdejmij z palnika. 4. Dodaj galaretkę w proszku i żelatynę. Wymieszaj do całkowitego jej rozpuszczenia się w puree truskawkowym. 5. Całkowicie wystudź. 6. Wystudzone truskawki z galaretką przełóż na stężały mus śmietankowo-jogurtowy i odstaw na całą noc do lodówki. 7. Przechowuj w lodówce. 8. Smacznego :-)