Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 06-02-2014
Lekkie, puszyste ciasto, bez mąki, bez tłuszczu, ma tylko jedną wadę... Jakieś takie małe jest... Sam nie wiem, kiedy zniknęło...
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 450
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 175
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 450
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 175
Składniki
Pomarańcze dokładnie wyszoruj, zalej zimną wodą i gotuj ok. 2 godzin, aż będą zupełnie miękkie.
Odcedź, pokrój na mniejsze kawałki, wyjmij pestki i zostaw do wystudzenia. Wystudzone rozdrobnij dokładnie w malakserze.
Orzechy i migdały zmiel bardzo drobno. Żółtka utrzyj z 3 łyżkami cukru, dodaj papkę pomarańczową i zmiksuj całość. Odłóż nieco mielonych orzechów do wysypania formy, resztę dodaj do masy pomarańczowej - wymieszaj łyżką. (Można dodać pół łyżeczki proszku do pieczenia). Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodawaj małymi partiami cukier. Ubitą pianę z cukrem dodawaj po trochu do masy pomarańczowej i mieszaj delikatnie łyżką.
Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki lekko natłuść i wysyp zmielonymi orzechami.
Ciasto wlej do formy, delikatnie wyrównując. Piecz w temperaturze 170 - 180 stopni (góra - dół), ok. godziny. W zależności od tego, jak ciasto się piecze, przełóż w trakcie pieczenia na niższą (lub wyższą) półkę.
Przygotuj polewę: składniki roztop na małym ogniu, cały czas mieszając, aż się dokładnie połączą. Smaruj wierzch wystudzonego ciasta. Uwaga - może zniknąć przed posmarowaniem! Przepis jest zainspirowany blogiem CakeTime. (http://caketime.blox.pl/)