Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 06-02-2014
Lekkie, puszyste ciasto, bez mąki, bez tłuszczu, ma tylko jedną wadę... Jakieś takie małe jest... Sam nie wiem, kiedy zniknęło...
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 127
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 312
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1324
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 2411
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 25735
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 127
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 312
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1324
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 2411
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 25735
Składniki
Pomarańcze dokładnie wyszoruj, zalej zimną wodą i gotuj ok. 2 godzin, aż będą zupełnie miękkie.
Odcedź, pokrój na mniejsze kawałki, wyjmij pestki i zostaw do wystudzenia. Wystudzone rozdrobnij dokładnie w malakserze.
Orzechy i migdały zmiel bardzo drobno. Żółtka utrzyj z 3 łyżkami cukru, dodaj papkę pomarańczową i zmiksuj całość. Odłóż nieco mielonych orzechów do wysypania formy, resztę dodaj do masy pomarańczowej - wymieszaj łyżką. (Można dodać pół łyżeczki proszku do pieczenia). Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodawaj małymi partiami cukier. Ubitą pianę z cukrem dodawaj po trochu do masy pomarańczowej i mieszaj delikatnie łyżką.
Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki lekko natłuść i wysyp zmielonymi orzechami.
Ciasto wlej do formy, delikatnie wyrównując. Piecz w temperaturze 170 - 180 stopni (góra - dół), ok. godziny. W zależności od tego, jak ciasto się piecze, przełóż w trakcie pieczenia na niższą (lub wyższą) półkę.
Przygotuj polewę: składniki roztop na małym ogniu, cały czas mieszając, aż się dokładnie połączą. Smaruj wierzch wystudzonego ciasta. Uwaga - może zniknąć przed posmarowaniem! Przepis jest zainspirowany blogiem CakeTime. (http://caketime.blox.pl/)