Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 06-02-2014
Lekkie, puszyste ciasto, bez mąki, bez tłuszczu, ma tylko jedną wadę... Jakieś takie małe jest... Sam nie wiem, kiedy zniknęło...
Chcę Wam dziś przedstawić przepis na bardzo delikatne i po prostu wspaniałe c...
Odsłon: 12045
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 106
Cukierki toffi bez cukru to świetna, słodka przekąska w ciągu dnia. Powstają...
Odsłon: 689
Masz ochotę na coś słodkiego? Przygotuj proste rogaliki z marmoladą. Możesz w...
Odsłon: 8388
Jeśli masz dość monotonnego śniadania, to polecamy skosztować chrupiącego baj...
Odsłon: 74
Chcę Wam dziś przedstawić przepis na bardzo delikatne i po prostu wspaniałe c...
Odsłon: 12045
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 106
Cukierki toffi bez cukru to świetna, słodka przekąska w ciągu dnia. Powstają...
Odsłon: 689
Masz ochotę na coś słodkiego? Przygotuj proste rogaliki z marmoladą. Możesz w...
Odsłon: 8388
Jeśli masz dość monotonnego śniadania, to polecamy skosztować chrupiącego baj...
Odsłon: 74
Składniki
Pomarańcze dokładnie wyszoruj, zalej zimną wodą i gotuj ok. 2 godzin, aż będą zupełnie miękkie.
Odcedź, pokrój na mniejsze kawałki, wyjmij pestki i zostaw do wystudzenia. Wystudzone rozdrobnij dokładnie w malakserze.
Orzechy i migdały zmiel bardzo drobno. Żółtka utrzyj z 3 łyżkami cukru, dodaj papkę pomarańczową i zmiksuj całość. Odłóż nieco mielonych orzechów do wysypania formy, resztę dodaj do masy pomarańczowej - wymieszaj łyżką. (Można dodać pół łyżeczki proszku do pieczenia). Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodawaj małymi partiami cukier. Ubitą pianę z cukrem dodawaj po trochu do masy pomarańczowej i mieszaj delikatnie łyżką.
Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki lekko natłuść i wysyp zmielonymi orzechami.
Ciasto wlej do formy, delikatnie wyrównując. Piecz w temperaturze 170 - 180 stopni (góra - dół), ok. godziny. W zależności od tego, jak ciasto się piecze, przełóż w trakcie pieczenia na niższą (lub wyższą) półkę.
Przygotuj polewę: składniki roztop na małym ogniu, cały czas mieszając, aż się dokładnie połączą. Smaruj wierzch wystudzonego ciasta. Uwaga - może zniknąć przed posmarowaniem! Przepis jest zainspirowany blogiem CakeTime. (http://caketime.blox.pl/)