Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lemon curd, czyli cytrynowy krem, wyjątkowo pyszny - słodko-kwaśny, idealny jeśli lubicie takie smaki! :) Nadaje się do przełożenia ciast i ciasteczek, smarowania naleśników, wafli, można go użyć jako polewę lub... wyjadać łyżeczką prosto ze słoiczka :) Dla mnie lemon curd jest wspaniały! :) Dołączysz się do 'ochów' i 'achów'? :)
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 191
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 73
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 191
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 73
Składniki
Cytryny parzymy wrzątkiem, szorujemy, dokładnie wycieramy i ścieramy z nich żółtą skórkę, a następnie wyciskamy dokładnie sok. W niedużym garnku roztrzepujemy jajka i żółtka z cukrem oraz skórką cytrynową. Garnuszek ustawiamy na mniejszym garnuszku wypełnionym gorącą wodą (gotujemy na parze) i cały czas mieszamy, żeby nie powstały grudki. Dodajemy sok z cytryny i masło i mieszamy do zgęstnienia i zagotowania. Gotowy krem przekładamy do wyparzonych słoiczków i przechowujemy w lodówce (do 2 tygodni). Smacznego! :)
Przepis do wykonania w Thermomixie/Monsieur Cuisine: Cytryny parzymy wrzątkiem, szorujemy, dokładnie wycieramy i ścieramy z nich żółtą skórkę, a następnie wyciskamy dokładnie sok. Cukier i skórkę cytrynową przekładamy do naczynia miksującego, miksujemy 30 sek/obr. 10. Dodajemy jajka, żółtka i sok z cytryny, gotujemy 10 min/100°C/obr.2. Po tym czasie dodajemy masło i gotujemy 2 min/100°C/obr.2. Gotowy krem przekładamy do wyparzonych słoiczków i przechowujemy w lodówce (do 2 tygodni). Smacznego! :)