Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Leniwa kremówka z ciasta francuskiego to pomysł na szybki deser z prostych składników. Wystarczy upiec dwa płaty gotowego ciasta francuskiego i przełożyć je gęstą, budyniową masą. Na koniec gotowy deser pozostaje udekorować cukrem pudrem i gotowe! Prosto, szybko i smacznie. Jak przygotować masę do leniwej kremówki z ciasta francuskiego? Leniwą kremówkę można przełożyć domową masą budyniową na bazie mąki, mleka, cukru, cukru waniliowego, skrobi ziemniaczanej, jajek i masła lub znowu pójść na skróty i skorzystać z gotowego budyniu gotowanego z mlekiem i zmiksowanego z masłem. Na koniec wystarczy złożyć deser. Leniwą kremówkę z ciasta francuskiego przed podaniem schładzaj przez minimum 2 godziny w lodówce.
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 4722
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 4722
Składniki
Rozwiń arkusz ciasta francuskiego i ułóż go na blaszce. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni z termoobiegiem. Ciasto francuskie piecz przez około 10 minut (do zrumienienia). Upieczone ciasto wystudź, następnie przekrój na pół.
Przygotuj masę do przełożenia leniwej kremówki. Do rondelka wlej 2 szklanki mleka. Dodaj masło, cukier i cukier waniliowy. Składniki gotuj na wolnym ogniu.
W pozostałej części mleka rozpuść mąkę i skrobię ziemniaczaną, następnie wbij jajka. Składniki wymieszaj.
Gotową mieszankę przelej do gotującego się mleka z cukrem i masłem. Składniki mieszaj energicznie do momentu zgęstnienia kremu.
Gotowy krem budyniowy zdejmij z kuchenki. Rondelek przykryj pokrywką lub folią spożywczą. Odstaw do przestygnięcia.
Lekko ciepły krem wyłóż na połówkę upieczonego ciasta francuskiego. Rozprowadzony po całej powierzchni krem przykryj drugim płatem ciasta.
Leniwą kremówkę z ciasta francuskiego schładzaj przez około 2 godziny w lodówce. Przed podaniem deser udekoruj cukrem pudrem.