Leniwa kremówka z ciasta francuskiego to pomysł na szybki deser z prostych składników. Wystarczy upiec dwa płaty gotowego ciasta francuskiego i przełożyć je gęstą, budyniową masą. Na koniec gotowy deser pozostaje udekorować cukrem pudrem i gotowe! Prosto, szybko i smacznie. Jak przygotować masę do leniwej kremówki z ciasta francuskiego? Leniwą kremówkę można przełożyć domową masą budyniową na bazie mąki, mleka, cukru, cukru waniliowego, skrobi ziemniaczanej, jajek i masła lub znowu pójść na skróty i skorzystać z gotowego budyniu gotowanego z mlekiem i zmiksowanego z masłem. Na koniec wystarczy złożyć deser. Leniwą kremówkę z ciasta francuskiego przed podaniem schładzaj przez minimum 2 godziny w lodówce.
Leniwa kremówka z ciasta francuskiego
Składniki
- arkusz ciasta francuskiego
Masa budyniowa:
- 3 szklanki mleka
- niepełna szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 60 g masła
- 4 jajka
- 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 4 łyżki mąki pszennej
Dodatkowo:
- cukier puder
Składniki
- arkusz ciasta francuskiego
Masa budyniowa:
- 3 szklanki mleka
- niepełna szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 60 g masła
- 4 jajka
- 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 4 łyżki mąki pszennej
Dodatkowo:
- cukier puder

Etapy przygotowania
Rozwiń arkusz ciasta francuskiego i ułóż go na blaszce. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni z termoobiegiem. Ciasto francuskie piecz przez około 10 minut (do zrumienienia). Upieczone ciasto wystudź, następnie przekrój na pół.
Przygotuj masę do przełożenia leniwej kremówki. Do rondelka wlej 2 szklanki mleka. Dodaj masło, cukier i cukier waniliowy. Składniki gotuj na wolnym ogniu.
W pozostałej części mleka rozpuść mąkę i skrobię ziemniaczaną, następnie wbij jajka. Składniki wymieszaj.
Gotową mieszankę przelej do gotującego się mleka z cukrem i masłem. Składniki mieszaj energicznie do momentu zgęstnienia kremu.
Gotowy krem budyniowy zdejmij z kuchenki. Rondelek przykryj pokrywką lub folią spożywczą. Odstaw do przestygnięcia.
Lekko ciepły krem wyłóż na połówkę upieczonego ciasta francuskiego. Rozprowadzony po całej powierzchni krem przykryj drugim płatem ciasta.
Leniwą kremówkę z ciasta francuskiego schładzaj przez około 2 godziny w lodówce. Przed podaniem deser udekoruj cukrem pudrem.
Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Buliony
- Makaron
- Warzywa
- Fasolka
- Ser
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Oregano
- Rozmaryn
- Makarony
- Zapiekanki
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 4553

Przepis dnia
Polecam na kolację.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Jajka
- Ryby
- Tuńczyk
- Przyprawy
- Placki
- Bułki
- Dla zdrowia
Odsłon: 717

Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Kasze i ryż
- Jaglana
- Warzywa
- Buraki
- Nabiał
- Jajka
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 310

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14605
Babka kawowa to idealne ciasto na Wielkanoc, ale i na inne okazje. Jest przep...
Odsłon: 29
Ostatnio komentowane przepisy
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Buliony
- Makaron
- Warzywa
- Fasolka
- Ser
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Oregano
- Rozmaryn
- Makarony
- Zapiekanki
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 4553

Przepis dnia
Polecam na kolację.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Jajka
- Ryby
- Tuńczyk
- Przyprawy
- Placki
- Bułki
- Dla zdrowia
Odsłon: 717

Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Kasze i ryż
- Jaglana
- Warzywa
- Buraki
- Nabiał
- Jajka
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 310

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14605
Babka kawowa to idealne ciasto na Wielkanoc, ale i na inne okazje. Jest przep...
Odsłon: 29



Składniki
- arkusz ciasta francuskiego
- 3 szklanki mleka
- niepełna szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 60 g masła
- 4 jajka
- 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 4 łyżki mąki pszennej
- cukier puder
Rozwiń arkusz ciasta francuskiego i ułóż go na blaszce. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni z termoobiegiem. Ciasto francuskie piecz przez około 10 minut (do zrumienienia). Upieczone ciasto wystudź, następnie przekrój na pół.
Przygotuj masę do przełożenia leniwej kremówki. Do rondelka wlej 2 szklanki mleka. Dodaj masło, cukier i cukier waniliowy. Składniki gotuj na wolnym ogniu.
W pozostałej części mleka rozpuść mąkę i skrobię ziemniaczaną, następnie wbij jajka. Składniki wymieszaj.
Gotową mieszankę przelej do gotującego się mleka z cukrem i masłem. Składniki mieszaj energicznie do momentu zgęstnienia kremu.
Gotowy krem budyniowy zdejmij z kuchenki. Rondelek przykryj pokrywką lub folią spożywczą. Odstaw do przestygnięcia.
Lekko ciepły krem wyłóż na połówkę upieczonego ciasta francuskiego. Rozprowadzony po całej powierzchni krem przykryj drugim płatem ciasta.
Leniwą kremówkę z ciasta francuskiego schładzaj przez około 2 godziny w lodówce. Przed podaniem deser udekoruj cukrem pudrem.
Cudowna:)
Przepyszna kremówka. Ciasto kusi smakiem i wyglądem również. ;)
Pyszotka:)