Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
do tego ciasta przymierzałam się chyba z rok i zawsze miałam obawy co do smaku bo nie cierpię szpinaku. Szpinak jest minimalnie wyczuwalny, ale podejrzewam że gdybym nie wiedziała ze tam jest to bym o nim nie pomyślała. Ciasto upiekłam na święta, zachwyciło wszystkich swoim wyglądem i smakiem.
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 1147
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 895
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 500
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 1147
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 895
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 500
Składniki
Rozmrażamy szpinak, odsączamy z wody i z odrobiną oleju rozdrabniamy blenderem. Jajka miksujemy z cukrem, wlewamy powoli olej dalej mieszając. Wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dodajemy szpinak i mieszamy łyżką. Wlewamy do formy, pieczemy ok. 50-60min. do „suchego patyczka” w temp. 180 °C.
Po wystudzeniu obcinamy wierz ciasta i kruszymy na talerzyku. Pozostałe ciasto przekrawamy na połowę. Śmietanę ubijamy dodając pod koniec śmietan-fix, cukier waniliowy i cukier puder do smaku. Na koniec dodajemy mascarpone i lekko mieszamy z całością.
Ciasto przekładamy masą, wierzch posypujemy pokruszonym ciastem i owocami ciasto piekłam w mniejszej tortownicy 22cm bo chciałam mieć wyższe i przekroić na dwie części; w oryginale jest jedna warstwa kremu i forma 24cm