Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Letni sernik z galaretką jest puszysty, orzeźwiający i mocno owocowy. Idealnie sprawdzi się na każdą okazję - zarówno niezobowiązujące spotkania przy kawie jak i większe, rodzinne uroczystości.
wymiary formy: 20x30 cm
Półka w spiżarni zawsze ugina się pod ciężarem takich słoiczków. Jest kilka p...
Odsłon: 6947
Półka w spiżarni zawsze ugina się pod ciężarem takich słoiczków. Jest kilka p...
Odsłon: 6947
Składniki
Przygotuj spód. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij do uzyskania miękkich szczytów, a następnie dodaj cukier puder i ubijaj do powstania sztywnej piany.
W osobnej misce utrzyj żółtka, olej, ekstrakt waniliowy, sól i mleko. Dodaj mąkę i wymieszaj do całkowitego połączenia. Na koniec delikatnie wmieszaj białka jajek za pomocą silikonowej lub drewnianej szpatułki.
Ciasto wylej do formy do pieczenia o wymiarach 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw spód do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 st. Celsjusza przez 20-25 minut lub czystego patyczka.
Ciasto wyjmij i odstaw do ostygnięcia. Ostrym nożem wyrównaj górę, odcinając ewentualnie powstałe szczyty podczas pieczenia.
Przygotuj warstwę serową. Żelatynę wymieszaj z sokiem i odstaw do napęcznienia na 5 minut, a następnie podgrzej ją w mikrofalówce przez 30 sekund. Odstaw.
W misce ubij śmietankę na półsztywną pianę. Odstaw.
W kolejnej misce utrzyj serek śmietankowy, cukier puder i jogurt. Dodaj żelatynę i dobrze wymieszaj. Na końcu wmieszaj śmietankę kremówkę.
Wylej masę na zimny spód ciasta i rozprowadź ją równomiernie. Wstaw całość do lodówki na ok. godzinę.
Przygotuj warstwę galaretki. Gorącą, ale nie wrzącą wodę wymieszaj z galaretką. Odstaw do całkowitego ostudzenia.
Brzoskwinie pokrój w dużą kostkę. Resztę owoców pozostaw w całości lub pokrój, w zależności od ich rodzaju i wielkości.
Połóż je równomiernie na wierzchu sernika i zalej galaretką brzoskwiniową.
Letni sernik z galaretką wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny, do całkowitego zastygnięcia wszystkich warstw. Podawaj na zimno.