Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
lekki torcik na letnie popołudnia
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 588
Oryginalny wloski przepis na spaghett carbonara, prosty, szybki i przepys...
Odsłon: 8545
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10114
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2897
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 588
Oryginalny wloski przepis na spaghett carbonara, prosty, szybki i przepys...
Odsłon: 8545
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10114
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2897
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki należy wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką. Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy, papierem wykładamy tylko dno. Przelewamy ciasto. Pieczemy w temp. 160 - 170ºC około 30 - 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.Odstawiamy do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy nożem od formy kiedy ciasto będzie całkowicie wystudzone. biszkopt rzekrawamy na 3 częsci.
1 szklankę mleka odlewamy rozrabiamy w niej budyń z mąką. Resztę mleka należy zagotować z cukrem. Do gotującego mleka wlać rozmieszaną mąkę z budyniem i szybko mieszać, aż zgęstnieje. Kiedy budyń jest już letni to dodajemy po trochu masło i długo miksujemy aż krem będzie dokładnie wymieszany i lekki.
owoce wrzucamy do rondelka, dodajemy łyżkę cukru, i chwilkę gotujemy. Blenderem rozdrabniamy dodajemy do kremu.
Biszkopty nasączałam mlekiem z malibu ;) Jeden krążek biszkoptu nasączamy, smarujemy kremem. Z drugiego krążka wykrawamy okrąg mniejszy od pierwszego o 1,5-2 cm, układamy-nasączmy i smarujemy kremem. Z trzeciego krążka również wykrawamy okrąg tym razem mniejszy od drugiego o 1,5-2cm. Kładziemy, nasączmy i smarujemy kremem. Torcik dekorujemy owocami, wstawiamy do lodówki.