Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne ciasto na lato. Przepis ze starych zapisków na prawie pożółkłych kartkach. Nie było jeszcze takiego lata żebyśmy nie wracali to tego przepisu.
Polecam.
Odsłon: 366
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1389
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 546
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1926
Polecam.
Odsłon: 366
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1389
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 546
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1926
Składniki
Tortownica 22 cm, wyłożyć ją folią przezroczystą. Gotujemy czerwoną galaretkę, odstawiamy do wystudzenia. Część galaretki odlewamy do maczania biszkoptów. Krem. Gotujemy mleko. Żółtka dokładnie ucieramy z cukrem , dodajemy proszek budyniowy i mieszamy. Teraz ostrożnie po trochu wlewamy gorące mleko, energicznie mieszając Otrzymaną masę zagotowujemy, aby zgęstniała, stale mieszając ( najlepiej rózgą kuchenną ). Studzimy. Masło ucieramy, stopniowo dodajemy ostudzoną masę budyniową. Gotujemy galaretkę krystaliczną. W lekko wystudzonej galaretce krótko maczamy pierwszą warstwę biszkoptów. Między biszkoptami rozkładamy borówki, potem połowę kremu. Do pozostałej części kremu dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Na jasny krem dajemy warstwę maczanych biszkoptów, dobrze tężejącą czerwoną galaretkę i kakaowy krem. Wyrównujemy wierzch i dekorujemy kwiatkami i listkami. Wstawiamy do schłodzenia. Jak krem się schłodzi, powoli partiami możemy dolewać galaretkę przezroczystą. Po dokładnym schłodzeniu ciasto jest gotowe.