Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Lodowy przekładaniec z ricottą i brzoskwiniami"
Aromatyczna surówka z białej rzepy i mango – prosty i szybki przepis
Odsłon: 113
Trzy składniki tylko, a udka pyszne, nawet soli nie potrzeba, chyba, że ktoś...
Odsłon: 565
Przystawka dla tych, którzy lubią ser pleśniowy. Doskonale połączenie, które...
Odsłon: 96
Aromatyczna surówka z białej rzepy i mango – prosty i szybki przepis
Odsłon: 113
Trzy składniki tylko, a udka pyszne, nawet soli nie potrzeba, chyba, że ktoś...
Odsłon: 565
Przystawka dla tych, którzy lubią ser pleśniowy. Doskonale połączenie, które...
Odsłon: 96
Składniki
Podziel płaty ciasta na 4-5 równych prostokątów. Rozgrzej piekarnik do 190 st. C i każdy upiecz osobno (żeby się nie wybrzuszyły, posyp fasolą).
W misce utrzyj jajka z cukrem nad gotującą się wodą. Gdy piana zgęstnieje i stanie się jasna, odstaw na bok.
W drugiej misce zmiksuj ricottę, dodaj sok z cytryny, miód. Ponownie zmiksuj. Połącz delikatnie z ubitymi jajkami. Wstaw na godzinę do zamrażarki. Po godzinie wyjmij i ponownie całość zmiksuj – tę czynność powtórz 3 razy w odstępach ok. 30 minut. Dzięki temu lody będą puszyste i lekkie.
Wyjmij lody i odstaw na 10 minut, by zmiękły. Rozłóż płat ciasta i wyłóż pierwszą warstwę lodów. Przykryj kolejnym płatem, posmaruj lodami – powtarzaj tę czynność do wykorzystania wszystkich płatów ciasta.
Na samym wierzchu rozsmaruj ubitą kremówkę, ułóż pokrojone w plasterki brzoskwinie i oprósz cukrem pudrem. Od razu podawaj.Źródło: Olivia