Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łzy bazyliszka to jedno z tych ciast, które możesz jeść niemal bez wyrzeczeń. Przygotowuje się je na bazie mąki żytniej z niewielką ilością cukru, a lekko kwaskowate i jednocześnie słodkie morele sprawiają, że deser nabiera wyrazu i nie jest kolejnym nudnym wypiekiem do niedzielnej kawy. Dużą zaletą jest także szybkość i prostota jego przygotowania. A najlepiej smakuje na ciepło, z dodatkiem lodów waniliowych!
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113063
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 443
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 787
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 588
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113063
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 443
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 787
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 588
Składniki
Przygotuj ciasto. Masło rozpuść i ostudź. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i cukier. W osobnej misce rozbełtaj trzepaczką jajka w mleku i roztopionym maśle. Wmieszaj ekstrakt waniliowy. Dodawaj partiami suche składniki do mokrych, dobrze mieszając do całkowitego połączenia. Ciasto przełóż do blachy o wymiarach 20x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Morele umyj i wykrój z nich pestki. Pokrój je na mniejsze kawałki i ułóż je na wierzchu ciasta. Delikatnie je wciśnij.
Przygotuj kruszonkę. Wszystkie składniki umieść w misce. Rozcieraj masło palcami, do momentu uzyskania konsystencji mokrego piasku. Przygotowaną kruszonką posyp wierzch ciasta. Wstaw całość do piekarnika nagrzanego na 180 st. Celsjusza i piecz przez 35-40 minut lub do suchego patyczka. Łzy bazyliszka wyjmij z pieca i pozostaw do ostudzenia na 10 minut. Ciasto podawaj na ciepło lub po całkowitych schłodzeniu.