Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łzy bazyliszka to jedno z tych ciast, które możesz jeść niemal bez wyrzeczeń. Przygotowuje się je na bazie mąki żytniej z niewielką ilością cukru, a lekko kwaskowate i jednocześnie słodkie morele sprawiają, że deser nabiera wyrazu i nie jest kolejnym nudnym wypiekiem do niedzielnej kawy. Dużą zaletą jest także szybkość i prostota jego przygotowania. A najlepiej smakuje na ciepło, z dodatkiem lodów waniliowych!
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 24175
Szybkie do przygotowania (choć nieco trzeba odczekać), puszyste i kremowe, a...
Odsłon: 4431
Tradycja spotyka nowoczesność – oto przepis, który podbije Twoje kubki smakow...
Odsłon: 377
Przepis dnia
Takie ciasto przełożone delikatnym kremem , puszyste i wilgotne o pięknej bar...
Odsłon: 3313
Krem, którym możemy przekładać torty i ciasta, dekorować babeczki. Składa się...
Odsłon: 5585
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 24175
Szybkie do przygotowania (choć nieco trzeba odczekać), puszyste i kremowe, a...
Odsłon: 4431
Tradycja spotyka nowoczesność – oto przepis, który podbije Twoje kubki smakow...
Odsłon: 377
Przepis dnia
Takie ciasto przełożone delikatnym kremem , puszyste i wilgotne o pięknej bar...
Odsłon: 3313
Krem, którym możemy przekładać torty i ciasta, dekorować babeczki. Składa się...
Odsłon: 5585
Składniki
Przygotuj ciasto. Masło rozpuść i ostudź. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i cukier. W osobnej misce rozbełtaj trzepaczką jajka w mleku i roztopionym maśle. Wmieszaj ekstrakt waniliowy. Dodawaj partiami suche składniki do mokrych, dobrze mieszając do całkowitego połączenia. Ciasto przełóż do blachy o wymiarach 20x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Morele umyj i wykrój z nich pestki. Pokrój je na mniejsze kawałki i ułóż je na wierzchu ciasta. Delikatnie je wciśnij.
Przygotuj kruszonkę. Wszystkie składniki umieść w misce. Rozcieraj masło palcami, do momentu uzyskania konsystencji mokrego piasku. Przygotowaną kruszonką posyp wierzch ciasta. Wstaw całość do piekarnika nagrzanego na 180 st. Celsjusza i piecz przez 35-40 minut lub do suchego patyczka. Łzy bazyliszka wyjmij z pieca i pozostaw do ostudzenia na 10 minut. Ciasto podawaj na ciepło lub po całkowitych schłodzeniu.