Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makowa królewna to wyjątkowo lekkie i puszyste ciasto idealne na czas świąteczny. Jego przygotowanie jest bajecznie proste i z pewnością poradzi sobie z nim nawet osoba, która na co dzień nie piecze zbyt wielu ciast.
Wymiary: forma 24 × 24 cm.
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 45
Pierniczki to smak i aromat świąt A takie nadziewane powidłami i oblane deli...
Odsłon: 168
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1603
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 45
Pierniczki to smak i aromat świąt A takie nadziewane powidłami i oblane deli...
Odsłon: 168
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1603
Składniki
Z podanych składników zagnieć energicznie ciasto kruche. Powinno mieć dość zwartą i jednolitą konsystencję. Podziel je na dwie części - 2/3 i 1/3. Obydwie przykryj folią spożywczą i przełóż do zamrażalnika na 20 minut.
Po tym czasie wyciągnij większą część ciasta. Formę o wielkości 24 × 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż kruche ciasto i wypełnij nim dokładnie krawędzie oraz brzegi. Wstaw do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni Celsjusza na około 10-12 minut aż się zarumieni. Wyciągnij spód.
Teraz zrób piankę. Białka oddziel od żółtek i wraz z odrobiną soli miksuj na najwyższych obrotach aż zacznie robić się sztywna piana. Zanim całkowicie zgęstnieje, dodawaj stopniowo obydwa cukry. Ubijaj dalej. Masa powinna zrobić się błyszcząca. Teraz wsyp proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Delikatnie zamieszaj szpatułką. Wsyp mak i wmieszaj go w pozostałe składniki bardzo ostrożnie. Na koniec powoli wlewaj olej i dalej mieszaj szpatułką.
Brzoskwinie jak najdokładniej odsącz, osusz i pokrój na kawałki. Ułóż na spodzie. Na podpieczone ciasto kruche wyłóż też delikatnie przygotowaną piankę z makiem. Całość posyp tartym ciastem kruchym, które zostało w zamrażalniku. Zmniejsz temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piecz jeszcze przez około 40 minut. Ostudź ciasto mandarynkowe przy otwartych drzwiczkach.