Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo pracochłonne ale nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez makowca.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5255
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 821
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11671
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5042
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1287
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5255
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 821
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11671
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5042
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1287
Składniki
Ciasto: ---------- 70 dag mąki przesianej tortowej 5 żółtek 170 g roztopionego, letniego masła 3 łyżki drobnego cukru do wypieków 60 g świeżych drożdży 250 ml letniego mleka odrobina soli Masa makowa: -------------------- Mak zalać gorącym mlekiem (tak, by dobrze przykrył mak w garnku) i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut, często mieszając Odstawić do ostygnięcia.Rodzynki, morele i skórkę pomarańczową zalać na 10 minut alkoholem. Mak mocno wycisnąć przez gazę. Zmielić dwa razy razem z bakaliami (bakalii można nie mielić). Połączyć wszystkie składniki prócz białek. Białka ubić i dodać na końcu, delikatnie mieszając. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, 2 łyżkami ciepłego mleka i 2 łyżkami mąki. Wymieszać i odstawić na 10 minut by drożdże podrosły. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, roztrzepane żółtka , resztę mleka z rozmieszanym cukrem i wyrośnięte drożdże. Wyrobić gładkie ciasta. Na koniec dodać roztopione, letnie masło i tak długo wyrabiać aż ciasto wchłonie całe masło. Przykryć ściereczką i ustawić w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość. Ponownie zarobić by usunąć pęcherzyki powietrza. Podzielić ciasto na trzy równe części.Rozwałkować cieniutko na kształt prostokąta. Masę makową także podzielić na trzy równe części. Rozsmarować na każdym i zwinąć w rulon. Ułożyć na dużej blasze (tej z wyposażenia piekarnika), którą wykładamy papierem do pieczenia. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika, smarujemy makowce żółtkiem zmieszanym z łyżką śmietany. Pieczemy 40 minut w tem. 170 stopni. Zimne lukrujemy lub obficie posypujemy cukrem pudrem.