Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smakowite grzebyczki z nadzieniem makowym, wspaniałe urozmaicaja stół i cieszą gości, polecam bo warto!
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 1021
Kolejne słoiczki maszerują do spiżarni. To stary przepis mojej Teściowej. Te...
Odsłon: 4794
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 3308
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 1021
Kolejne słoiczki maszerują do spiżarni. To stary przepis mojej Teściowej. Te...
Odsłon: 4794
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 3308
Składniki
Ciasto: Margarynę, żółtka, i cukier waniliowy ucieramy. Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim cukier i drożdże i dodajemy troszkę mąki, po czym odkładamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte drożdże, utartą margarynę i pozostałą mąkę mieszamy wyrabiając nie za gęste ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Mak: Mak sparzyć i zmielić. Margarynę roztopić dodać do niej mak, olejek do smaku, miód, cukier, ubite białko i kakao. Wymieszać. Ciasto rozwałkować i nakładać workiem cukierniczym mak, zwijać jak na paszteciki i odcinać nożem. Rulony ciąć na kawałki i każdy nacinać 2-3 razy w poprzek. Odstawić do wyrośnięcia. Piec w 180 stopniach do 35 minut. Wychodzi 29 sztuk.