Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Są rogaliki z nadzieniem makowym a ja postanowiłam zrobić pierożki.
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 46
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 148
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 184
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 46
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 148
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 184
Składniki
1. Mak sparzyć gorąco wodą i zmielić maszynką na drobnych oczach. 2. Drożdże pokruszyć do naczynia i wymieszać z cukrem. 3. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy margarynę, szczyptę soli, wbijamy żółtka, wlewamy śmietanę, drożdże i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.
4. W tym czasie rozpuszczamy masło, dodajemy miód, olejek oraz rodzynki, chwilę gotujemy i łączymy z zmielonym makiem. Wbijamy żółtko a białko ubijamy mikserem, po czym dodajemy do maku i dokładnie mieszamy.
5. Ciasto po wyrośnięciu rozwałkowujemy i foremką lub szklanką wycinamy kółka. 6. Na każde kółko nakładamy na środek masę makową i składamy na połowę, brzegi ściskamy widelcem.
7. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 8. Każdy pieróg smarujemy białkiem i posypujemy kryształowym cukrem. 9. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 15 minut w 180°C.
10. Deser do kawy gotowy. 11. Smacznego.