Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Są rogaliki z nadzieniem makowym a ja postanowiłam zrobić pierożki.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 172
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3903
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 311
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 752
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 172
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3903
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 311
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 752
Składniki
1. Mak sparzyć gorąco wodą i zmielić maszynką na drobnych oczach. 2. Drożdże pokruszyć do naczynia i wymieszać z cukrem. 3. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy margarynę, szczyptę soli, wbijamy żółtka, wlewamy śmietanę, drożdże i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.
4. W tym czasie rozpuszczamy masło, dodajemy miód, olejek oraz rodzynki, chwilę gotujemy i łączymy z zmielonym makiem. Wbijamy żółtko a białko ubijamy mikserem, po czym dodajemy do maku i dokładnie mieszamy.
5. Ciasto po wyrośnięciu rozwałkowujemy i foremką lub szklanką wycinamy kółka. 6. Na każde kółko nakładamy na środek masę makową i składamy na połowę, brzegi ściskamy widelcem.
7. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 8. Każdy pieróg smarujemy białkiem i posypujemy kryształowym cukrem. 9. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 15 minut w 180°C.
10. Deser do kawy gotowy. 11. Smacznego.