Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Są rogaliki z nadzieniem makowym a ja postanowiłam zrobić pierożki.
Pyszna potrawa wegetariańska przypominająca leczo. Pełna warzyw i smaków a gł...
Odsłon: 20
Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...
Odsłon: 54
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 202
Pyszna potrawa wegetariańska przypominająca leczo. Pełna warzyw i smaków a gł...
Odsłon: 20
Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...
Odsłon: 54
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 202
Składniki
1. Mak sparzyć gorąco wodą i zmielić maszynką na drobnych oczach. 2. Drożdże pokruszyć do naczynia i wymieszać z cukrem. 3. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy margarynę, szczyptę soli, wbijamy żółtka, wlewamy śmietanę, drożdże i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.
4. W tym czasie rozpuszczamy masło, dodajemy miód, olejek oraz rodzynki, chwilę gotujemy i łączymy z zmielonym makiem. Wbijamy żółtko a białko ubijamy mikserem, po czym dodajemy do maku i dokładnie mieszamy.
5. Ciasto po wyrośnięciu rozwałkowujemy i foremką lub szklanką wycinamy kółka. 6. Na każde kółko nakładamy na środek masę makową i składamy na połowę, brzegi ściskamy widelcem.
7. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 8. Każdy pieróg smarujemy białkiem i posypujemy kryształowym cukrem. 9. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 15 minut w 180°C.
10. Deser do kawy gotowy. 11. Smacznego.