Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 361
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 386
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 820
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 361
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 386
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 820
Składniki
Zagnieść ciasto (wkruszając drożdże) i schłodzić (kilka godz. w lodówce)
Do gotującego się mleka dodać mak, gotować aż wchłonie cały płyn stale mieszając.Przestudzony mak przemielić (wystarczy raz), dodać resztę składników farszu i wymieszać (ewentualnie gdyby był zbyt suchy można dodać troche słodkiej śmietanki)
Ciasto rozwałkować (partiami) na ok.2-3 mm, wycinać kwadraty 10 cm na 10 cm .na brzegu każdego w postaci wałeczka nałożyć ok. 1 łyżkę farszu i zrolować. Posmarować jajem i piec do zrumienienia w temp. 180 st ( ok.10-15 min). Przestudzone ciastka posypać pudrem.
Smacznych i Wesołych Świąt:)