Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Strucla makowa polana lukrem. Propozycja na święta i nie tylko. Z przepisu wychodzą 2 makowce.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 97194
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1923
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5758
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5761
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 97194
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1923
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5758
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5761
Składniki
Masło roztopić. Drożdże rozpuścić w mleku, dodać jajka, cukier, cukier waniliowy, mąkę i wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 1 godzinę
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować na kształt prostokąta i posmarować połową masy makowej (resztę masy nałożyć na drugi makowiec). Zwinąć, położyć łączeniem na spód, boki zlepić i włożyć pod spód. Ciasto włożyć najlepiej do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić do wyrośnięcia na ok 30 min. Wyrośnięte ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st i piec ok 35 min. Po wystudzeniu polać przygotowanym lukrem