Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na makowiec, ciasto którego nie może zabraknąć na świątecznym stole
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 276
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2199
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 2053
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 563
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 276
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2199
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 2053
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 563
Składniki
Przepis na 4-6 keksówek ( w zależności od wielkości) Ciasto: drożdże utrzeć w ubku ze śmietaną i łyżką cukru. Masło roztopić i odstawić do lekkiego przestygnięcia. Jajka utrzeć z cukrem na białą masę, następnie dodać do nich drożdże, mąkę, mleko i przestudzone masło. Wyrobić ciasto i odstawić na noc w chłodne miejsce (np do lodówki).
Masa: mak sparzyć wrzątkiem i pozostawić w wodzie na noc, następnie odcedzić na sitku. Następnie zmielić mak w maszynce. Odcedzić żółtka od białek, żółtka utrzeć z cukrem, dodać do maku, wymieszać. Masło rozpuścić z miodem, lekko przestudzić i dodać do maku- wymieszać, dodając bakalie. Białka ubić na pianę, wymieszać z masą.
Ciasto podzielić na porcje - 4 jak macie średnie keksówki lub 6 jak macie małe keksówki. Ciasto rozwałkować na prostokąty na długość keksówki, o grubości ok 1 cm. Na ciasto wykładać masę, zachowując 2 cm od boku, zwinąć w rulon, przełożyć do keksówek i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40 minut. Posmarować wierzch żółtkiem z mlekiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec godzinę.