Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na makowiec, ciasto którego nie może zabraknąć na świątecznym stole
Szykujesz imprezę sylwestrową? Masz już pomysł na menu? Jeśli planujesz zabaw...
Odsłon: 940
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 88
Szykujesz imprezę sylwestrową? Masz już pomysł na menu? Jeśli planujesz zabaw...
Odsłon: 940
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 88
Składniki
Przepis na 4-6 keksówek ( w zależności od wielkości) Ciasto: drożdże utrzeć w ubku ze śmietaną i łyżką cukru. Masło roztopić i odstawić do lekkiego przestygnięcia. Jajka utrzeć z cukrem na białą masę, następnie dodać do nich drożdże, mąkę, mleko i przestudzone masło. Wyrobić ciasto i odstawić na noc w chłodne miejsce (np do lodówki).
Masa: mak sparzyć wrzątkiem i pozostawić w wodzie na noc, następnie odcedzić na sitku. Następnie zmielić mak w maszynce. Odcedzić żółtka od białek, żółtka utrzeć z cukrem, dodać do maku, wymieszać. Masło rozpuścić z miodem, lekko przestudzić i dodać do maku- wymieszać, dodając bakalie. Białka ubić na pianę, wymieszać z masą.
Ciasto podzielić na porcje - 4 jak macie średnie keksówki lub 6 jak macie małe keksówki. Ciasto rozwałkować na prostokąty na długość keksówki, o grubości ok 1 cm. Na ciasto wykładać masę, zachowując 2 cm od boku, zwinąć w rulon, przełożyć do keksówek i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40 minut. Posmarować wierzch żółtkiem z mlekiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec godzinę.