Przepis na makowiec, ciasto którego nie może zabraknąć na świątecznym stole
Makowiec
Składniki
- 1 kg mąki
- 50 g drożdży świeżych
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
- 1 kostka masła
- 3/4 szklanki mleka
- MASA
- 1 kg maku
- 200 g cukru
- 100 g masła
- 3 jajka
- 1/2 szklanki miodu
- 150 g rodzynek,
- 150 g orzechów włoskich
- do posmarowania: żółtko wymieszane z łyżką mleka
Składniki
- 1 kg mąki
- 50 g drożdży świeżych
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
- 1 kostka masła
- 3/4 szklanki mleka
- MASA
- 1 kg maku
- 200 g cukru
- 100 g masła
- 3 jajka
- 1/2 szklanki miodu
- 150 g rodzynek,
- 150 g orzechów włoskich
- do posmarowania: żółtko wymieszane z łyżką mleka

Etapy przygotowania
Przepis na 4-6 keksówek ( w zależności od wielkości) Ciasto: drożdże utrzeć w ubku ze śmietaną i łyżką cukru. Masło roztopić i odstawić do lekkiego przestygnięcia. Jajka utrzeć z cukrem na białą masę, następnie dodać do nich drożdże, mąkę, mleko i przestudzone masło. Wyrobić ciasto i odstawić na noc w chłodne miejsce (np do lodówki).
Masa: mak sparzyć wrzątkiem i pozostawić w wodzie na noc, następnie odcedzić na sitku. Następnie zmielić mak w maszynce. Odcedzić żółtka od białek, żółtka utrzeć z cukrem, dodać do maku, wymieszać. Masło rozpuścić z miodem, lekko przestudzić i dodać do maku- wymieszać, dodając bakalie. Białka ubić na pianę, wymieszać z masą.
Ciasto podzielić na porcje - 4 jak macie średnie keksówki lub 6 jak macie małe keksówki. Ciasto rozwałkować na prostokąty na długość keksówki, o grubości ok 1 cm. Na ciasto wykładać masę, zachowując 2 cm od boku, zwinąć w rulon, przełożyć do keksówek i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40 minut. Posmarować wierzch żółtkiem z mlekiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec godzinę.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Pyszne danie z brukselki i innych pieczonych warzyw z dodatkiem boczku z kasz...
Odsłon: 53
Ostatnio komentowane przepisy

Pyszne danie z brukselki i innych pieczonych warzyw z dodatkiem boczku z kasz...
Odsłon: 53



Składniki
- 1 kg mąki
- 50 g drożdży świeżych
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
- 1 kostka masła
- 3/4 szklanki mleka
- MASA
- 1 kg maku
- 200 g cukru
- 100 g masła
- 3 jajka
- 1/2 szklanki miodu
- 150 g rodzynek,
- 150 g orzechów włoskich
- do posmarowania: żółtko wymieszane z łyżką mleka
Przepis na 4-6 keksówek ( w zależności od wielkości) Ciasto: drożdże utrzeć w ubku ze śmietaną i łyżką cukru. Masło roztopić i odstawić do lekkiego przestygnięcia. Jajka utrzeć z cukrem na białą masę, następnie dodać do nich drożdże, mąkę, mleko i przestudzone masło. Wyrobić ciasto i odstawić na noc w chłodne miejsce (np do lodówki).
Masa: mak sparzyć wrzątkiem i pozostawić w wodzie na noc, następnie odcedzić na sitku. Następnie zmielić mak w maszynce. Odcedzić żółtka od białek, żółtka utrzeć z cukrem, dodać do maku, wymieszać. Masło rozpuścić z miodem, lekko przestudzić i dodać do maku- wymieszać, dodając bakalie. Białka ubić na pianę, wymieszać z masą.
Ciasto podzielić na porcje - 4 jak macie średnie keksówki lub 6 jak macie małe keksówki. Ciasto rozwałkować na prostokąty na długość keksówki, o grubości ok 1 cm. Na ciasto wykładać masę, zachowując 2 cm od boku, zwinąć w rulon, przełożyć do keksówek i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40 minut. Posmarować wierzch żółtkiem z mlekiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec godzinę.