Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mój dzisiejszy makowiec z przepisu który dostałam na wczasach od koleżanki z którą się zaprzyjaźniłam. Dzisiaj robiłam go po raz pierwszy gdyż przed świętami chciałam wypróbować przepis. Makowiec wyszedł bardzo smaczny i na pewno będzie gościł na świątecznym stole . Polecam
tortownica o średnicy 25 lub 26 cm, garnek, miska, trzepaczka kuchenna, sitko,
Dzisiaj trochę rogalików przygotowanych do popołudniowej kawki. Rogaliki pros...
Odsłon: 34
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 522
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 192
Ryba w zalewie octowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego wykorzystania...
Odsłon: 320
Proste ciasteczka z imbirem i suszonymi morelami. Są delikatne, maślane i kru...
Odsłon: 83
Dzisiaj trochę rogalików przygotowanych do popołudniowej kawki. Rogaliki pros...
Odsłon: 34
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 522
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 192
Ryba w zalewie octowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego wykorzystania...
Odsłon: 320
Proste ciasteczka z imbirem i suszonymi morelami. Są delikatne, maślane i kru...
Odsłon: 83
Składniki
Masa makowo - budyniowa ; oto link do przepisu ; https://smaker.pl/przepisy-desery/przepis-masa-makowo-budyniowa-do-makowca,1994862,bozena1960.html Ciasto; Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiać do miski. Dodać zimne masło, cukier , jajko oraz szczyptę soli. Wszystko razem wymieszać , uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć na 45 minut do lodówki. W między czasie przygotować masę makowo - budyniową link do przepisu jest powyżej, oraz posypkę. Przygotowanie posypki; Mąkę , zimne marło, cukier i cukier waniliowy włożyć do miski , zagniatać i rozcierać w palcach tworząc posypkę. Tortownicę o średnicy 25 lub 26 cm. wylepić wyjętym ciastem z lodówki na wysokość ok. 2,5 do 3 cm. rozłożyć masę makową i posypać przygotowaną posypką. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 60 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem ( u mnie cukier puder). Smacznego
Makowiec po rozkrojeniu.
Rozłożenie masy makowo - budyniowej na cieście.
Makowiec gotowy do pieczenia.
Makowiec gotowy do podania.