składniki na dużą blaszkę :) Moja babcia zawsze na święta robiła taki makowiec :)
Makowiec Babci Oli
Składniki
- CIASTO:
- 2 1/2 szkl. mąki
- 2 żółtka
- 1/2 paczki margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru ( nie cała)
- śmietana do zagniecenia ciasta
- Masa makowa:
- 1/2 kg maku
- olejek migdałowy
- 15 dkg cukru
- 3 łyżki miodu
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- bakalie
- piana z ok. 5 białek jeśli zostało z innych ciast
Składniki
- CIASTO:
- 2 1/2 szkl. mąki
- 2 żółtka
- 1/2 paczki margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru ( nie cała)
- śmietana do zagniecenia ciasta
- Masa makowa:
- 1/2 kg maku
- olejek migdałowy
- 15 dkg cukru
- 3 łyżki miodu
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- bakalie
- piana z ok. 5 białek jeśli zostało z innych ciast

Etapy przygotowania
Ciasto I: wszystkie składniki zagnieść i rozwałkować na blaszce, zostawiając trochę ciasta do zrobienia wzorków na wierzchu ciasta.
Masa makowa: mak namoczyć, sparzyć, odcedzić, 2x zmielić w maszynce. Do maku dodać olejek migdałowy, cukier, miód, całe jajka, mąkę ziemniaczaną, bakalie, razem wymieszać. Z białek ubić pianę i dodać do masy makowej. Masę wyłożyć na ciasto i udekorować wzorkami wyciętymi z pozostawionego ciasta. Piec 60 minut w 180 stopniach. Smacznego
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Lekki, delikatny i puszysty omlet z twarogiem. To idealne weekendowe śniadanie!
Odsłon: 43
Grecka sałatka ziemniaczana.
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 92
Ostatnio komentowane przepisy

Lekki, delikatny i puszysty omlet z twarogiem. To idealne weekendowe śniadanie!
Odsłon: 43
Grecka sałatka ziemniaczana.
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 92



Składniki
- CIASTO:
- 2 1/2 szkl. mąki
- 2 żółtka
- 1/2 paczki margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru ( nie cała)
- śmietana do zagniecenia ciasta
- Masa makowa:
- 1/2 kg maku
- olejek migdałowy
- 15 dkg cukru
- 3 łyżki miodu
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- bakalie
- piana z ok. 5 białek jeśli zostało z innych ciast
Ciasto I: wszystkie składniki zagnieść i rozwałkować na blaszce, zostawiając trochę ciasta do zrobienia wzorków na wierzchu ciasta.
Masa makowa: mak namoczyć, sparzyć, odcedzić, 2x zmielić w maszynce. Do maku dodać olejek migdałowy, cukier, miód, całe jajka, mąkę ziemniaczaną, bakalie, razem wymieszać. Z białek ubić pianę i dodać do masy makowej. Masę wyłożyć na ciasto i udekorować wzorkami wyciętymi z pozostawionego ciasta. Piec 60 minut w 180 stopniach. Smacznego
Makowiec też idealny ,aż ślinka cieknie -)