Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Propozycja pysznej i łatwej w przygotowaniu sałatki na wakacyjnego grilla. Sa...
Odsłon: 79
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 15
Samo zdrowie na talerzu. Bogactwo witamin z nowalijek. Korzystajmyz uroków la...
Odsłon: 83
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 37
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 46
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Propozycja pysznej i łatwej w przygotowaniu sałatki na wakacyjnego grilla. Sa...
Odsłon: 79
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 15
Samo zdrowie na talerzu. Bogactwo witamin z nowalijek. Korzystajmyz uroków la...
Odsłon: 83
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 37
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 46
Składniki
CIASTO: masło ucieramy z cukrem, dodajemy po 1 żółtku, nastepnie sól i drożdże rozpuszczone w letnim mleku.Stopniowo wsypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto tak długo , aż będzie odchodziło od ręki. Przykryć sciereczka i odstawiamy do wyrosnięcia.
NADZIENIE:mak zalewamy wrzacym mlekiem i gotujemy ok.40 min.na małym ogniu.Osączamy i mielimy 2 lub 3 -krotnie.
W dużym rondlu stopić masło z miodem, dodać posiekane bakalie, orzechy, wymieszać ,dodac mak i mieszając, smażyc przez 15 min.
Żółtka ucieramy z cukrem , dodajemy do masy , i na koniec delikatnie wymieszać z ubitą na sztywno pianą z białek.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Posmarować białkiem.Wyłożyć masę makową i rozprowadzić ją na cieście., zostawiając ze wszystkich stron brzeg po 2 cm . Ciasto zwinąć , nie naciągając zbyt mocno, żeby się nie rozerwało. Brzeg skleić. Zostawić do wyrośnięcia na blasze wyłożonej pergaminem.
Nagrzać piekarnik do 200 * C. Ciasto posmarować białkiem i pieczemy przez 60 min. nie otwierając piekarnika.