Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 69
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 564
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 69
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 564
Składniki
CIASTO: masło ucieramy z cukrem, dodajemy po 1 żółtku, nastepnie sól i drożdże rozpuszczone w letnim mleku.Stopniowo wsypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto tak długo , aż będzie odchodziło od ręki. Przykryć sciereczka i odstawiamy do wyrosnięcia.
NADZIENIE:mak zalewamy wrzacym mlekiem i gotujemy ok.40 min.na małym ogniu.Osączamy i mielimy 2 lub 3 -krotnie.
W dużym rondlu stopić masło z miodem, dodać posiekane bakalie, orzechy, wymieszać ,dodac mak i mieszając, smażyc przez 15 min.
Żółtka ucieramy z cukrem , dodajemy do masy , i na koniec delikatnie wymieszać z ubitą na sztywno pianą z białek.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Posmarować białkiem.Wyłożyć masę makową i rozprowadzić ją na cieście., zostawiając ze wszystkich stron brzeg po 2 cm . Ciasto zwinąć , nie naciągając zbyt mocno, żeby się nie rozerwało. Brzeg skleić. Zostawić do wyrośnięcia na blasze wyłożonej pergaminem.
Nagrzać piekarnik do 200 * C. Ciasto posmarować białkiem i pieczemy przez 60 min. nie otwierając piekarnika.