Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj proponuję makowiec bez zawijania, ale też bez jabłek. W zamian dodałam powidła i wyszło "przednio" :)
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 76
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 76
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
Mak zaparzam i mielę dwa razy. Żółtka ucieram z cukrem i masłem. Do utartej masy dodaję stopniowo mak, a następnie powidła i miód. Mieszam i dorzucam ulubione bakalie. Następnie ubijam pianę i dodaję do ciasta, delikatnie mieszam. Całość odstawiam i biorę się za przygotowanie spodu.
Z podanych składników zagniatam ciasto (może mieć konsystencję mokrego piasku) i ugniatam na blaszce (25x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piekę 15-20 minut, aż będzie złote. Wyciągam ciasto z piekarnika i od razu wykładam na nie przygotowaną masę makową. Wstawiam do piekarnika na kolejne 35-40 minut. Po upieczeniu czekam aż wystygnie, a następnie przygotowuję polewę.
Śmietankę zagotowuję, ściągam z palnika i dodaję czekoladę i miód. Zostawiam na kilka minut, aż czekolada się rozpuści. Następnie wszystko mieszam. Tak przygotowaną czekoladę wylewam na wystudzone ciasto. Gotowe. Smacznego :)