Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makowiec (ciasto makowe) bez mąki idealny na Świąteczny Stół.
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4740
Na moje rogaliki potrzebowałam 500 g mąki Dwa jajka 250 ml mleka 80 g m...
Odsłon: 4189
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4740
Na moje rogaliki potrzebowałam 500 g mąki Dwa jajka 250 ml mleka 80 g m...
Odsłon: 4189
Składniki
Mak zalewamy zimną wodą i gotujemy 20 minut pod przykryciem, studzimy i odcedzamy. Następnie mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa (drobne oczka). Masło z cukiem ucieramy na puszystą masę, dodajemy żółtka i dalej ucieramy. Następnie dodajemy mak, bułkę tartą, cukier waniliowy i aromat, dalej miksujemy do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy makowej i delikatnie mieszamy szpatułką. Dodajemy posiekane bakalie i mieszamy. Tortownicę (26cm) wykładamy papierem do pieczenia. wlewamy ciasto. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Smacznego ;)