Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna drożdżowa strucla z makiem polecam
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 970
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 433
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 166
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2700
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 970
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 433
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 166
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2700
Składniki
Drożdże rozpuszczam w 1 szkl w ciepłego mleka ,margarynę lub masło rozpuszczam i odstawiam by ostygło .
Mąkę ,cukier ,aromat ,jajka daje do miski dodaję ostudzone masło lub margarynę dodaję drożdże rozpuszczone w 1 szkl mleka pozostałe 0,5 szkl zostawiam gdyby było potrzebne jeszcze do ciasta b o każda mąka jest inna z podanych składników zagniatam miękkie ciasto i odstawiam pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 2-3 godziny .
Wyrośnięte ciasto wyrabiam na stolnicy i dzielę na 3 równe części ,wałkuję średniej grubości placek wykładam mak na placek który dziele na 3 placki .Placek posmarowany masą makowa z puszki zwijam w rulon i zaklejam boki i układam na blaszce wyłożonej papierem łączeniem do spodu i tak samo z pozostała częścią ciasta ,miedzy struclami zostawiam na blaszce odstęp bo ciasto urośnie ,
Gotowe strucle makowe smaruję rozbełtanym jajkiem i piekę 30 minut w 180 stopniach na środkowej półce bez termo obiegu .Gotowe makowce można ozdobić lukrem smacznego