Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna drożdżowa strucla z makiem polecam
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3730
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2058
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5484
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5519
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3730
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2058
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5484
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5519
Składniki
Drożdże rozpuszczam w 1 szkl w ciepłego mleka ,margarynę lub masło rozpuszczam i odstawiam by ostygło .
Mąkę ,cukier ,aromat ,jajka daje do miski dodaję ostudzone masło lub margarynę dodaję drożdże rozpuszczone w 1 szkl mleka pozostałe 0,5 szkl zostawiam gdyby było potrzebne jeszcze do ciasta b o każda mąka jest inna z podanych składników zagniatam miękkie ciasto i odstawiam pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 2-3 godziny .
Wyrośnięte ciasto wyrabiam na stolnicy i dzielę na 3 równe części ,wałkuję średniej grubości placek wykładam mak na placek który dziele na 3 placki .Placek posmarowany masą makowa z puszki zwijam w rulon i zaklejam boki i układam na blaszce wyłożonej papierem łączeniem do spodu i tak samo z pozostała częścią ciasta ,miedzy struclami zostawiam na blaszce odstęp bo ciasto urośnie ,
Gotowe strucle makowe smaruję rozbełtanym jajkiem i piekę 30 minut w 180 stopniach na środkowej półce bez termo obiegu .Gotowe makowce można ozdobić lukrem smacznego