Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna drożdżowa strucla z makiem polecam
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 102
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 20454
Makaronowa sałatka z szynką
Odsłon: 50
zrazy z kapustą i pieczarkami w sosie
Odsłon: 74
Ciasto kumoszki to deser podawany na zimno na spodzie z herbatników lub kruch...
Odsłon: 2627
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 102
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 20454
Makaronowa sałatka z szynką
Odsłon: 50
zrazy z kapustą i pieczarkami w sosie
Odsłon: 74
Ciasto kumoszki to deser podawany na zimno na spodzie z herbatników lub kruch...
Odsłon: 2627
Składniki
Drożdże rozpuszczam w 1 szkl w ciepłego mleka ,margarynę lub masło rozpuszczam i odstawiam by ostygło .
Mąkę ,cukier ,aromat ,jajka daje do miski dodaję ostudzone masło lub margarynę dodaję drożdże rozpuszczone w 1 szkl mleka pozostałe 0,5 szkl zostawiam gdyby było potrzebne jeszcze do ciasta b o każda mąka jest inna z podanych składników zagniatam miękkie ciasto i odstawiam pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 2-3 godziny .
Wyrośnięte ciasto wyrabiam na stolnicy i dzielę na 3 równe części ,wałkuję średniej grubości placek wykładam mak na placek który dziele na 3 placki .Placek posmarowany masą makowa z puszki zwijam w rulon i zaklejam boki i układam na blaszce wyłożonej papierem łączeniem do spodu i tak samo z pozostała częścią ciasta ,miedzy struclami zostawiam na blaszce odstęp bo ciasto urośnie ,
Gotowe strucle makowe smaruję rozbełtanym jajkiem i piekę 30 minut w 180 stopniach na środkowej półce bez termo obiegu .Gotowe makowce można ozdobić lukrem smacznego