Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na świąteczny stół. Pyszny wilgotny makowiec. Nie ma tu żadnego ciasta, jest tylko masa makowa z jabłkami i bakaliami. Nie ma też mąki. Makowiec jest prosty w wykonaniu. Nie trzeba zawijać i kombinować. Po prostu łączy się wszystkie składniki w misce i przekłada do tortownicy. Koniecznie na wierzch polewa czekoladowa, bo ona podkręca smak, idealnie tu pasuje. Piekłam w tortownicy 24 cm.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 252
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1330
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4177
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1193
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 252
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1330
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4177
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1193
Składniki
Mleko zagotować. Mak przełożyć do miski, zalać gorącym mlekiem. Zostawić pod przykryciem na około godzinę. Po tym czasie odcedzić na sicie wyłożonym gazą. Odcisnąć z nadmiaru mleka. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć z soku. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. W misce utrzeć miękkie masło z cukrem pudrem. Dodać żółtka, ucierać jeszcze kilka minut do powstania puszystej masy. Następnie dodać mak i wymieszać. Dodać utarte jabłka, kaszę i proszek do pieczenia. Zmiksować do połączenia składników. Na koniec wrzucić orzechy, płatki migdałów, żurawinę i pokrojone drobno morele. Wymieszać i dodać ubitą pianę z białek. Jeszcze raz delikatnie wymieszać.
Tak przygotowane ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, około 50 minut.
Śmietankę podgrzać, dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać, aż czekolada się rozpuści. Wystudzone ciasto udekorować polewą i mielonymi migdałami.