Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makowiec krucho-drożdżowy siostry Anastazji to idealne ciasto świąteczne – jednocześnie kruche i rozpływające się w ustach.
Polecam.
Odsłon: 1153
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1639
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1108
Polecam.
Odsłon: 1153
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1639
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1108
Składniki
Przygotuj ciasto. Do miski wsyp mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dodaj zimną margarynę i posiekaj ją drobno nożem. W miseczce rozetrzyj drożdże z cukrem i odstaw na 15 minut, a następnie przenieś je do reszty suchych składników. Dodaj żółtka i śmietanę. Wyrób masę na gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj je w kulę i umieść ją w misce z zimną wodą. Wyjmij ciasto w momencie, gdy wypłynie na powierzchnię i zacznie pękać. Zostaw je do odcieknięcia.
Przygotuj masę makową. Mak sparz i dwukrotnie zmiel. Masło roztop w dużym garnku. Dodaj miód, cukier i wszystkie pozostałe składniki, z wyłączeniem białek. Podsmaż wszystko na małym ogniu do momentu odparowania nadmiaru płynu. Zdejmij i ostudź. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj do masy makowej.
Złóż makowiec. Suche ciasto podziel na 2 równe części. Pracuj z każdą pojedynczo. Ciasto rozwałkuj na placek o grubości ok. 1 cm o długości maksymalnie 30 cm. Na wierzchu rozsmaruj masę makową. Zwiń placek w roladę. Włóż go do keksówki o wymiarach 30x11 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuj ciasto patyczkiem w kilku miejscach. Powtórz czynności dla drugiej części ciasta.
Powtórz czynności dla drugiej części ciasta. Piekarnik nagrzej do temperatury 50 st. Celsjusza. Włóż makowiec do piekarnika i pozostaw go przy otwartych drzwiczkach na około 30 minut. Po tym czasie zwiększ temperaturę do 180 st. Celsjusza i piecz przez 45 minut. Makowiec krucho-drożdżowy siostry Anastazji krój po całkowitym ostygnięciu. Przed podaniem posyp cukrem pudrem. źródło: Przepisy siostry Anastazji: 100 nowych ciast