Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszny makowiec drożdżowy polecam
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 2224
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 2224
Składniki
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku ,do miski dać mąkę ,cukier ,cukier,4 żóltka i 2 białka waniliowy wlać mleko z drożdżami i zagnieść ciasto i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia pod przykryciem w cieple miejsce .
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części ,pierwsza cześć wyłożyć na duża blachę na nie masa makowa ,2 cześć ciasta rozwałkować wyciąć paski i ułożyć na masie makowej i tworząc kratkę ,w luki pomiędzy kratkami daje orzechy włoskie ,paski smaruje rozbełtanym jajkiem i piekę na środkowej półce bez termo obiegu w nagrzanym piekarniku50 minut w 180 stopniach należy pamiętać ze każdy piekarnik piecze inaczej