Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makowiec z piękną szachownicą. Inne wydanie świątecznego makowca. Zachęcam do wypróbowania.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2297
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4388
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1316
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 298
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2297
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4388
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1316
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 298
Składniki
Ciasto krucho- drożdżowe: Drożdże pokruszyć do miski, dodać cukier, ciepłe mleko oraz 3 łyżki mąki. Całość wymieszać, przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia. Kolejno dodać mąkę oraz pozostałe składniki. Zagnieść ciasto, przykryć ściereczką, odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Masa makowa: Mak zalać wrzątkiem. Po ok 5 minutach odlać wodę. Mak przepuścić trzykrotnie przez maszynkę. Wszystkie składniki wymieszać w misce. Na koniec dodać pianę z białek. Delikatnie wymieszać.
Ciasto podzielić na 3 części. Forma do pieczenia to ok 20x30cm. Pierwszy placek rozwałkować, położyć połowę masy makowej, następnie kolejny płat ciasta i masa makowa. Z ostatniej części ciasta wycinamy paski i układamy kratkę na wierzchu. Pieczemy ok 1 godziny w temperaturze 160st C.