Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
to ciasto to alternatywa dla zawijanych strucli makowych, z drożdżowego ciasta, jest łatwiejsze do zrobienia i nie wymaga dużego nakładu pracy, jest pełne bakalii, takie typowo świąteczne
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34163
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1368
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34163
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1368
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Składniki
1. ciasto: rozpuścić masło, wystudzić, do misko wsypać mąkę, dodać proszek do pieczenia i cukier, wlać rozpuszczone masło i śmietanę, zagnieść ciasto, podzielić na 3/4 i 1/4, owinąć w folie, włożyć do zamrażalnika, 2. zagotować mleko, wsypać mak, trzymać na malutkim ogniu ok 5 min, odstawić na noc, 3. mak odcedzić, zmielić na średniej siatce 3 razy, 4. w rondlu rozgrzać masło, dodać miód i cukier a po chwili zmielony mak, podgrzewać na małym ogniu, po ok 5 min dodać bakalie i powidła, wymieszać, zdjąć z ognia, dodać jajka oraz olejek migdałowy, wymieszać, w razie potrzeby dosłodzić, 5. ciasto wyjąć z zamrażalnika, 3/4 zetrzeć na tarce do wyłożonej papierem formy, lekko uklepać, wyłożyć masę makową, na wierzch zetrzeć resztę ciast, 6. makowiec wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st, piec ok 50 min, po przestudzeniu polać polewą, smacznego