Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na aromatyczny i smakowity makowiec na ucieranym, delikatnym i puszystym cieście. Makowiec idealnie sprawdzi się jako dodatek do popołudniowej kawy, a swym smakiem rozpieści nasze podniebienie :)
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 166
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4368
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11865
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6766
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5582
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 166
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4368
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11865
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6766
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5582
Składniki
Na początku przygotowujemy masę makową. Mak sparzamy wrzątkiem, a gdy ostygnie mielimy go wraz z cukrem w maszynce na drobnym sitku. Następnie do zmielonych składników dodajemy roztopione i ostudzone masło, 3 żółtka, zmielone orzechy włoskie oraz aromat migdałowy i dokładnie mieszamy. Na koniec do masy dodajemy białka ubite na sztywną pianę i ponownie mieszamy.
Kolejny krok to przygotowanie ciasta. Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy roztopione i ostudzone masło, wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę oraz śmietanę kremówkę i dokładnie mieszamy.
Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a na cieście układamy porcje masy makowej. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez 45 minut (do suchego patyczka).
Po ostygnięciu ciasto posypujemy cukrem pudrem
Życzę smacznego! :)