Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny tradycyjny makowiec na ucieranym cieście idealny na święta.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22640
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14971
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4743
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44816
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 657
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 708
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22640
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14971
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4743
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44816
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 657
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 708
Składniki
Ciasto Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem i waniliowym do białości, dodając po jednym żółtku, następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, na koniec dodaj pianę ubitą ze szczyptą soli, delikatnie wymieszaj. Blachę o wymiarach 20x30 wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż połowę ciasta wyrównaj.
Masa makowa Mąk opłucz i zalej wodą lub mlekiem i zostaw na noc. Następnie zagotuj i gotuj na małym ogniu około pół godziny często mieszając żeby się nie przypalił. Odcedź na sicie, wystudź i zmiel dwa razy w maszynce przez najdrobniejsze sito. W garnku roztop masło, smalec, miód i cukier, dodaj posiekane orzechy, zaparzone rodzynki pokrojone migdały, żurawinę, skórkę pomarańczową oraz zmielony mąk, wszystko razem podgrzej na małym ogniu żeby mąk się nie przypalił. Dodaj żółtka, olejek, powidła a na koniec unitą pianę z białek. W razie potrzeby dopraw do smaku cukrem lub sokiem z cytryny.
Gotową masę makową wyłóż na przygotowane ciasto, na mąk wyłóż pozostałą część ciasta, wyrównaj. Piec około 35-40 minut w temperaturze 180 st. do zrumienienia. Po wystudzeniu wierzch posyp cukrem pudrem.