Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny tradycyjny makowiec na ucieranym cieście idealny na święta.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 5038
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 419386
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 5038
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 419386
Składniki
Ciasto Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem i waniliowym do białości, dodając po jednym żółtku, następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, na koniec dodaj pianę ubitą ze szczyptą soli, delikatnie wymieszaj. Blachę o wymiarach 20x30 wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż połowę ciasta wyrównaj.
Masa makowa Mąk opłucz i zalej wodą lub mlekiem i zostaw na noc. Następnie zagotuj i gotuj na małym ogniu około pół godziny często mieszając żeby się nie przypalił. Odcedź na sicie, wystudź i zmiel dwa razy w maszynce przez najdrobniejsze sito. W garnku roztop masło, smalec, miód i cukier, dodaj posiekane orzechy, zaparzone rodzynki pokrojone migdały, żurawinę, skórkę pomarańczową oraz zmielony mąk, wszystko razem podgrzej na małym ogniu żeby mąk się nie przypalił. Dodaj żółtka, olejek, powidła a na koniec unitą pianę z białek. W razie potrzeby dopraw do smaku cukrem lub sokiem z cytryny.
Gotową masę makową wyłóż na przygotowane ciasto, na mąk wyłóż pozostałą część ciasta, wyrównaj. Piec około 35-40 minut w temperaturze 180 st. do zrumienienia. Po wystudzeniu wierzch posyp cukrem pudrem.