Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makowiec pracochłonny ale warto, bo pyszny.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4856
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13188
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5785
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7406
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4856
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13188
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5785
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7406
Składniki
pierożki-Masło, żółtka i cukier zmiksować. Przesiać mąkę, dodać orzechy i zagnieść. Zrobić gruby wałek i podzielić na 5 części.Z każdej część zrobić cieńszy wałek i pokroić na 10 kawałeczków. Z nich zrobić kulki,każdą rozpłaszczyć w dłoni. Nałożyć po parę owoców żurawiny i skleić jak pierogi.
Ułożyć na blaszkę 30x40 wyłożoną papierem do pieczenia.
makowiec-Białka ubić z cukrem. Dodawać po żółtku. Przesiać mąkę z proszkiem. Lekko wymieszać. Dosypać mak i kokos. Mieszając dolewać mleko, olejek. Na koniec wlać rozpuszczoną i letnie masło. Wymieszać, rozprowadzić na pierożkach. Piec w 175 *C. ok. 50 min.
Czekolady wraz z margaryną roztopić nad parą.Rozsmarować na zimnym placku. Ozdobić w/g własnego gustu, tutaj żurawiną i cukrowymi perełkami.
Kroić ostrym nożem.