Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makowiec serowy to proste i smaczne ciasto, idealne na święta. U mnie znika błyskawicznie. A po świątecznym jedzeniu na taki makowy serniczek zawsze przecież znajdzie się miejsce.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5255
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 821
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11670
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5042
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1287
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5255
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 821
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11670
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5042
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1287
Składniki
Jeśli nie mamy twarogu gotowego z wiaderka to musimy przekręcić go przez maszynkę.
Masło roztapiamy w garnuszku i odstawiamy do ostygnięcia.
6 żółtek ucieramy przez chwilę z cukrem pudrem. Do utartych żółtek dodajemy ser, roztopione masło i mąkę ziemniaczaną. Na koniec ubijamy 6 białek i delikatnie łączymy z masą serową.
Jeśli mamy suchy mak to musimy go zaparzyć i przekręcić przez maszynkę.
4 żółtka ucieramy z cukrem. Jeśli mamy mak z puszki to dajemy tylko 80g cukru pudru (przy suchym maku dajemy 150g cukru pudru). Do utartych żółtek dajemy mak i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (ewentualnie bakalie przy suchym maku). Na koniec ubijamy pianę z 4 białek i delikatnie łączymy z makiem.
Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy łyżką na przemian obie masy. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 1godz 20min. Ciasto najpierw rośnie a po upieczeniu siada. Z blachy wyjmujemy dopiero jak ostygnie. Smacznego. Zapraszam na blog www.pyszotki.pl