Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makowiec ucierany Siostry Anastazji to propozycja dla zabieganych. Przygotowuje się go bardzo szybko. Zrobi furorę za każdym razem, gdy trafi na stół - nie tylko w święta.
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 335
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11132
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3766
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1295
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 335
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11132
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3766
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1295
Składniki
Mak wsyp do miski, zalej wrzątkiem i odczekaj 20 minut. Po tym czasie odcedź, ostudź, a następnie zmiel z pomocą maszynki kilka razy. Białka oddziel od żółtek. Ubij z odrobiną soli na sztywną i jednolitą pianę.
Utrzyj w misce mak z cukrem. Kiedy składniki się połączą, zacznij dodawać po jednym żółtku, nie przerywając miksowania.
Na koniec wsyp cynamon, wydrążoną wanilię, łyżeczkę proszku do pieczenia oraz dolej kilka kropel aromatu. Wmieszaj delikatnie pianę z białek. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 40-45 minut.
Kiedy makowiec ucierany ostygnie, połącz cukier puder z odrobiną wody. Wymieszaj energicznie i pokryj ciasto lukrem.