Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niech ten nasycony bakaliami makowiec będzie zwieńczeniem świątecznych słodkości od Aniołów. Wszystkiego najlepszego!!!
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 12932
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8040
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 309
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 107
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2183
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 719
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 12932
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8040
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 309
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 107
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2183
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 719
Składniki
Mak sparzyć gorącym mlekiem i gotować na wolnym ogniu 0,5 godziny, odstawić do ostygnięcia.Odsączyć z nadmiaru płynu i zmielić dwukrotnie. Żółtka oddzielić od białek. Masło zmiksować z cukrem i dodawać stopniowo po jednym żółtku, nadal miksując. Do masy maślanej dodać mak, miód, proszek do pieczenia, obrane i starte na tarce jabłka, amaretto, migdały i bakalie.Wymieszać dokładnie. Z białek ubić pianę na sztywno i połączyć delikatnie z masą makową. Wyłożyć na przygotowaną wcześniej średniej wielkości blaszkę i piec w 175 stopniach około godziny. Po upieczeniu polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej polewą czekoladową i udekorować płatkami kokosowymi.