Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam na makowiec na maślanym kruchym cieście z delikatną bezą. Przepis w wersji bardzo uproszczonej bo zrobiony z suchego mielonego maku, który jest moim tegorocznym odkryciem.
Bitki ze schabu z ziemniakami i surówką to nasz ulubiony obiad z dzieciństwa...
Odsłon: 319
...czyli ukraińskie, rosyjskie i białoruskie racuchy z tym, że bez nadzienia...
Odsłon: 197
Bitki ze schabu z ziemniakami i surówką to nasz ulubiony obiad z dzieciństwa...
Odsłon: 319
...czyli ukraińskie, rosyjskie i białoruskie racuchy z tym, że bez nadzienia...
Odsłon: 197
Składniki
Masa makowa cz. I: Do garnka wlej mleko, dodaj cukier i cukier waniliowy, miód i masło. Gotuj aż płyn zacznie wrzeć, a następnie dodaj mak. Zmniejsz ogień i gotuj do momentu zgęstnienia masy. Odstaw do ostudzenia.
Kruche ciasto: Sypkie składniki wymieszaj w misce, dodaj masło i rozdrobnij je rękoma do uzyskania kruszonki. Dodaj żółtka wymieszane ze szczyptą soli i wyrób miękkie i plastyczne ciasto. Podziel je na dwie części: jedną większą na spód i mniejszą na wierzch. Wylep dno tortownicy o średnicy 21 cm, a następnie wstaw do zamrażalnika do czasu przygotowania reszty składników. Mniejszą część ciasta zawiń w folię spożywczą i również włóż do zamrażalnika.
Masa makowa cz. II: Żółtko utrzyj z cukrem pudrem na jasną masę za pomocą trzepaczki, dodaj wystudzony mak i dokładnie wymieszaj. Ubij pianę z białka i połącz z masą makową.
Beza: Do białek wsyp cały cukier i ubijaj do momentu aż się rozpuści. Opcjonalnie dodaj budyń.
Makowiec: Na kruche ciasto wyłóż masę makową, następnie bezę, a na wierzch zetrzyj na tarce o grubych oczkach pozostałą mniejszą część ciasta. Piecz przez 30 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.