Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makowiec z gruszką to niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu ciasto, które jednocześnie jest niezwykle efektowne. Z pewnością jest ciekawą alternatywą dla klasycznych i nieco nudnych makowców. Owoce sprawiają, że całość jest przyjemnie wilgotna i znacznie słodsza. Ciasto błyskawicznie zniknie z blachy, ale będzie to tylko świetny pretekst do przygotowania nowej formy! Jeśli nie masz dostępu do gruszek, sprawdzą się także jabłka czy śliwki.
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 75
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 40
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 59
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 43
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 35
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 75
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 40
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 59
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 43
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 35
Składniki
Gruszki dokładnie umyj i przekrój na pół. Usuń łodygę i rdzeń. Każdą z połówek natnij kilka razy ostrym nożem.
W misce wymieszaj mąkę z makiem i proszkiem do pieczenia.
W osobnej misce ubij jajka z cukrem i olejem na pianę. Do masy jajecznej dodawaj na przemian z mlekiem, do wykończenia składników. Ciasto powinno mieć gładką i jednolitą konsystencję.
Ciasto wylej do formy o wymiarach 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu połóż połówki gruszek w równej odległości od siebie.
Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz ciasto przez 35-40 minut lub do suchego patyczka.
Makowiec z gruszką wyjmij i pozostaw do ostygnięcia. Pokrój go na kawałki i podawaj bez dodatków lub posypanego cukrem pudrem.