Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makowiec z gruszką to niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu ciasto, które jednocześnie jest niezwykle efektowne. Z pewnością jest ciekawą alternatywą dla klasycznych i nieco nudnych makowców. Owoce sprawiają, że całość jest przyjemnie wilgotna i znacznie słodsza. Ciasto błyskawicznie zniknie z blachy, ale będzie to tylko świetny pretekst do przygotowania nowej formy! Jeśli nie masz dostępu do gruszek, sprawdzą się także jabłka czy śliwki.
Dzień dobry dziś do zaproponowania mam dla was przepyszną szynkę na kanapki,...
Odsłon: 117
Burrito to pyszna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Idealna, kiedy brak...
Odsłon: 195
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 9205
Dzień dobry dziś do zaproponowania mam dla was przepyszną szynkę na kanapki,...
Odsłon: 117
Burrito to pyszna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Idealna, kiedy brak...
Odsłon: 195
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 9205
Składniki
Gruszki dokładnie umyj i przekrój na pół. Usuń łodygę i rdzeń. Każdą z połówek natnij kilka razy ostrym nożem.
W misce wymieszaj mąkę z makiem i proszkiem do pieczenia.
W osobnej misce ubij jajka z cukrem i olejem na pianę. Do masy jajecznej dodawaj na przemian z mlekiem, do wykończenia składników. Ciasto powinno mieć gładką i jednolitą konsystencję.
Ciasto wylej do formy o wymiarach 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu połóż połówki gruszek w równej odległości od siebie.
Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz ciasto przez 35-40 minut lub do suchego patyczka.
Makowiec z gruszką wyjmij i pozostaw do ostygnięcia. Pokrój go na kawałki i podawaj bez dodatków lub posypanego cukrem pudrem.