Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makowiec z gruszką to niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu ciasto, które jednocześnie jest niezwykle efektowne. Z pewnością jest ciekawą alternatywą dla klasycznych i nieco nudnych makowców. Owoce sprawiają, że całość jest przyjemnie wilgotna i znacznie słodsza. Ciasto błyskawicznie zniknie z blachy, ale będzie to tylko świetny pretekst do przygotowania nowej formy! Jeśli nie masz dostępu do gruszek, sprawdzą się także jabłka czy śliwki.
Pyszny przepis na grzyby leśne w zalewie octowej - u mnie były to maślaki a t...
Odsłon: 297
Gołąbki bezmięsne w pysznym sosie pomidorowym - idealne na postny lub tani ob...
Odsłon: 138
Pyszny przepis na grzyby leśne w zalewie octowej - u mnie były to maślaki a t...
Odsłon: 297
Gołąbki bezmięsne w pysznym sosie pomidorowym - idealne na postny lub tani ob...
Odsłon: 138
Składniki
Gruszki dokładnie umyj i przekrój na pół. Usuń łodygę i rdzeń. Każdą z połówek natnij kilka razy ostrym nożem.
W misce wymieszaj mąkę z makiem i proszkiem do pieczenia.
W osobnej misce ubij jajka z cukrem i olejem na pianę. Do masy jajecznej dodawaj na przemian z mlekiem, do wykończenia składników. Ciasto powinno mieć gładką i jednolitą konsystencję.
Ciasto wylej do formy o wymiarach 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu połóż połówki gruszek w równej odległości od siebie.
Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz ciasto przez 35-40 minut lub do suchego patyczka.
Makowiec z gruszką wyjmij i pozostaw do ostygnięcia. Pokrój go na kawałki i podawaj bez dodatków lub posypanego cukrem pudrem.