Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makowiec z gruszką to niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu ciasto, które jednocześnie jest niezwykle efektowne. Z pewnością jest ciekawą alternatywą dla klasycznych i nieco nudnych makowców. Owoce sprawiają, że całość jest przyjemnie wilgotna i znacznie słodsza. Ciasto błyskawicznie zniknie z blachy, ale będzie to tylko świetny pretekst do przygotowania nowej formy! Jeśli nie masz dostępu do gruszek, sprawdzą się także jabłka czy śliwki.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19954
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 509
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 565
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6987
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244086
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19954
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 509
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 565
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6987
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244086
Składniki
Gruszki dokładnie umyj i przekrój na pół. Usuń łodygę i rdzeń. Każdą z połówek natnij kilka razy ostrym nożem.
W misce wymieszaj mąkę z makiem i proszkiem do pieczenia.
W osobnej misce ubij jajka z cukrem i olejem na pianę. Do masy jajecznej dodawaj na przemian z mlekiem, do wykończenia składników. Ciasto powinno mieć gładką i jednolitą konsystencję.
Ciasto wylej do formy o wymiarach 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu połóż połówki gruszek w równej odległości od siebie.
Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz ciasto przez 35-40 minut lub do suchego patyczka.
Makowiec z gruszką wyjmij i pozostaw do ostygnięcia. Pokrój go na kawałki i podawaj bez dodatków lub posypanego cukrem pudrem.