Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makowiec z jabłkami Siostry Anastazji bazuje na tradycyjnym przepisie. W tej wersji dodano jabłka i cynamon, aby był jeszcze bardziej aromatyczny i przypadł całej rodzinie do gustu.
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 48
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 46
Faworki, nazywane także chrustem, to słodki przysmak, którego nie może zabrak...
Odsłon: 3123
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 48
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 46
Faworki, nazywane także chrustem, to słodki przysmak, którego nie może zabrak...
Odsłon: 3123
Składniki
Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne. Pokrój w drobną kostkę albo zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Mak zalej wrzącą wodą. Zostaw na około 20 minut, a następnie odcedź i wystudź. Zmiel trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Utrzyj go z cukrem, a po kilku minutach zacznij dodawać po 1 żółtku. Wsyp cynamon do smaku, rozdrobnione jabłka oraz startą skórkę z cytryny. Wlej odrobinę ekstraktu z wanilii.
Pozostałe białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem soli. Delikatnie wmieszaj je w masę, dokładnie łącząc składniki ręcznie łyżką.
Ciasto przełóż do natłuszczonej formy oprószonej bułką tartą. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni Celsjusza przez około 40-50 minut. Źródło: siostra-anastazja.pl