Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makowe ciasto zrobione z gotowej masy makowej, jest wyjątkowo proste i szybkie w wykonaniu. Przełożone delikatnym (nie za słodkim) kremem śmietankowym i oblane gęstym karmelem, wygląda i smakuje wyśmienicie, poza tym jest wyjątkowo podzielne!
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2079
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 140
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1006
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1176
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12004
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2079
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 140
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1006
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1176
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12004
Składniki
Makowiec: Standardową blachę do pieczenia [wymiary 25cm. na 36 cm.] smarujemy masłem i opruszamy bułką tartą lub kaszą manną. Oddzielamy żółtka od białek. Białka, z dodatkiem szczypty soli, ubijamy na gęstą pianę. Do osobnej miski przekładamy masę makową. Dodajemy do niej kaszę manną i proszek do pieczenia oraz żółtka. Całość miksujemy.
Następnie dodajemy do masy makowej ubite białka i delikatnie, za pomocą łopatki łączymy je z masą.
Przekładamy masę makową do blaszki. Wkładamy do nagrzanego do 180° C piekarnika [funkcja pieczenia: góra/dół]. Pieczemy 55 min.
Upieczony makowiec pozostawiamy do wystygnięcia.
Krem śmietankowy: Żelatynę rozpuszczamy w 2/3 szklanki przegotowanej, goracej wody. Śmietanę, serek oraz cukier umieszczamy w jednym naczyniu. Miksujemy, w trakcie dodając żelatynę, aż całość będzie jednolita i gęsta.
Przekładanie ciasta: Wystygnięty makowiec delikatnie wyjmujemy z blachy i przekrajamy na pół. Jeden z blatów kładziemy na dnie blaszki.
Na makowy blat wykładamy połowę kremu i równomiernie go rozprowadzamy.
Przykrywamy drugim makowym blatem...
..na który wykładamy pozostały krem. Wyrównujemy.
Wkładamy ciasto do lodówki na 10 minut. W miedzyczasie podgrzewamy w małym garnuszku masę karmelową (ciepła masa łatwo się rozprowadza na cieście). Masę wykładamy na górę ciasta i ponownie wkładamy ciasto do lodówki, przynajmniej na 2 godziny.
Gotowe ciasto kroimy wedle upodobania. Przechowujemy w lodówce! SMACZNEGO!!!