Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Połączenie ciasta drożdżowego z masą makowo-budyniową i kruszonką. Pulchne, mokre, trochę chrupiące. I pyszne :) Na dużą blachę, tę z piekarnika.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 189
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4420
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12013
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6828
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5617
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 189
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4420
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12013
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6828
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5617
Składniki
Ciasto: Mąkę wsypać do miski, zrobić zagłębienie. Drożdże pokruszyć i razem z łyżeczką cukru wymieszać z mlekiem, wlać do zagłębienia. Podsypać trochę mąką z brzegów miski, przykryć, odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
Skórkę cytrynową wymieszać z cukrem, masłem, jajkiem i solą, dodać do zaczynu i zagnieść jednolite ciasto. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
Masa budyniowo-makowa: Mleko i 500ml wody zagotować z cukrem. Wymieszać kaszę mannę, budyń i masę makową, dodać do mleka i gotować przez 2-3 minuty na małym ogniu. Dodać śmietanę i romącone jajka, ponownie zagotować. Dodać masło i całość dobrze wymieszać.
Dużą blachę (z piekarnika) wysmarować masłem i wyłożyć ciastem drożdżowym (rozwałkować lub rozciągnąć). Na wierzchu rozłożyć masę budyniowo-makową. Przykryć, odstawić na 15 minut.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Kruszonka: Zagnieść wszystkie składniki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach na wyrośnięte ciasto. Piec ok. 40 minut. Smacznego :)