Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto świąteczne z masą makową na cieście dwujajowym.
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1289
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 117
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 51
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1289
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 117
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 51
Składniki
Wymieszaj suche składniki na ciasto. Dodaj masło, ucieraj rękami, dodaj śmietanę, jajka. Ugnieć na jednolite ciasto i rozwałkuj. Umieść na blaszce. Rozprowadź.
Zmielony mak zalej wrzątkiem. Dodaj miód, masło, cukier, orzechy. Rozbij białka i wymieszaj z makiem. Mak nie może być gorący. Masę wyłóż na ciasto.
Do masła dodaj mąkę i cukier puder w podobnych proporcjach. Mieszaj ręką aż uzyskasz konsystencję kruszonki. Posyp po wierzchu ciasta. Piecz 180°C 45min. Smacznego.