Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makówki. Dla mnie bez nich nie ma Świąt. Makówki to prosta potrawa, dlatego jak lubicie makowce, to i makówki przypadną Wam do gustu. W mojej rodzinie od zawsze jadało się w takiej wersji, jaką Wam pokazuję, czyli z bułką pokrojoną na kromki. Poniżej przepis na średnią miskę:
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 3668
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34204
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1513
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113641
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 3668
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34204
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1513
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113641
Składniki
Do garnka wlać wodę (lub mleko), wsypać mak i zagotować. Następnie dodać masło, rodzynki, pokruszone orzechy, migdały i gotować ok. 20 minut na małym ogniu ciągle mieszając. Gdyby masa była bardzo gęsta można dolać wody lub mleka. Na koniec dosłodzić miodem, wymieszać i zdjąć z palnika.
Bułkę pokroić na kromki. Na spód miski wlać trochę masy makowej, na niej ułożyć bułki, zalać masą makową i tak warstwowo układać aż do końca, na górze musi być masa makowa. Wystudzone makówki przełożyć do lodówki. SMACZNEGO!!!