Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makówki. Dla mnie bez nich nie ma Świąt. Makówki to prosta potrawa, dlatego jak lubicie makowce, to i makówki przypadną Wam do gustu. W mojej rodzinie od zawsze jadało się w takiej wersji, jaką Wam pokazuję, czyli z bułką pokrojoną na kromki. Poniżej przepis na średnią miskę:
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 103
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 103
Składniki
Do garnka wlać wodę (lub mleko), wsypać mak i zagotować. Następnie dodać masło, rodzynki, pokruszone orzechy, migdały i gotować ok. 20 minut na małym ogniu ciągle mieszając. Gdyby masa była bardzo gęsta można dolać wody lub mleka. Na koniec dosłodzić miodem, wymieszać i zdjąć z palnika.
Bułkę pokroić na kromki. Na spód miski wlać trochę masy makowej, na niej ułożyć bułki, zalać masą makową i tak warstwowo układać aż do końca, na górze musi być masa makowa. Wystudzone makówki przełożyć do lodówki. SMACZNEGO!!!