Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makówki. Dla mnie bez nich nie ma Świąt. Makówki to prosta potrawa, dlatego jak lubicie makowce, to i makówki przypadną Wam do gustu. W mojej rodzinie od zawsze jadało się w takiej wersji, jaką Wam pokazuję, czyli z bułką pokrojoną na kromki. Poniżej przepis na średnią miskę:
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 2732
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101936
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6324
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 2732
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101936
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6324
Składniki
Do garnka wlać wodę (lub mleko), wsypać mak i zagotować. Następnie dodać masło, rodzynki, pokruszone orzechy, migdały i gotować ok. 20 minut na małym ogniu ciągle mieszając. Gdyby masa była bardzo gęsta można dolać wody lub mleka. Na koniec dosłodzić miodem, wymieszać i zdjąć z palnika.
Bułkę pokroić na kromki. Na spód miski wlać trochę masy makowej, na niej ułożyć bułki, zalać masą makową i tak warstwowo układać aż do końca, na górze musi być masa makowa. Wystudzone makówki przełożyć do lodówki. SMACZNEGO!!!