Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo dobre ciasto robiłam go pierwszy raz i jestem zachwycona! Z takim karnawał udany!
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10865
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4853
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 969
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9309
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1379
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10865
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4853
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 969
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9309
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1379
Składniki
Masa żółtkowa: Żółtka roztrzepujemy z obydwoma mąkami w niedużej ilości mleka. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, do gotującego wlewamy żółtka, ciągle mieszamy, gotujemy aż do zgęstnienia. Margarynę łączymy z zimnymi żółtkami.
Masa ananasowo- jabłkowa: Jabłka obieramy i kroimy w ósemki. Następnie smażymy n ogniu. Ananasy rozdrabniamy wraz z sokiem blenderem. Dodajemy do jabłek i smażymy aby się rozpadły. Wsypujemy cukier i galaretki mieszamy. Studzimy. Przełożenie ciasta: Ciasto makowe- masa- ciasto kokosowe- masa ananasowo- jabłkowa (tężejąca)- masa- ciasto makowe- polewa
Ciasto makowe: Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami do białości. Dodajemy miód płynny, kakao, sodę mąkę pszenną i sparzony i zmielony dwa razy mak w maszynce od mięsa. Na samym końcu dodajemy pianę ubitą z ośmiu białek. Ciasto dzielimy na pół i pieczemy placki na dużej blaszce 26/36, do 30 minut w 180 stopniach.
Ciasto kokosowe: Białka ubijamy z cukrem, gdy już ubite dodajemy mąkę ziemniaczaną proszek do pieczenia i wiórki kokosowe, delikatnie mieszamy i pieczemy w takiej formie jak poprzednie ciasto około 35 minut.