Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka makowo-migdałowe ze śliwkami to pomysł na bardzo smaczny i aromatyczny dodatek do kawy. Smacznego.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1920
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3874
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3673
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 471
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1920
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3874
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3673
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 471
Składniki
Mąkę przesiać, wymieszać z makiem, mielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem.
Dodać cukier puder, śmietanę, żółtka, aromat i szybko zagnieść ciasto. Zwinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki.
Następnie ciasto rozwałkować, foremką wykrawać ciasteczka.
Palcami w kilku miejscach zaciskać boki, tworząc wgłębienie. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, włożyć po 1 rodzynce sułtańskiej, przykryć kawałkiem wypestkowanej śliwki. Posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i cukrem z wanilią.
Posypać cukrem perlistym. Blaszkę z ciasteczkami włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15-20 minut.