Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka makowo-migdałowe ze śliwkami to pomysł na bardzo smaczny i aromatyczny dodatek do kawy. Smacznego.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1238
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 505
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1330
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1238
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 505
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1330
Składniki
Mąkę przesiać, wymieszać z makiem, mielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem.
Dodać cukier puder, śmietanę, żółtka, aromat i szybko zagnieść ciasto. Zwinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki.
Następnie ciasto rozwałkować, foremką wykrawać ciasteczka.
Palcami w kilku miejscach zaciskać boki, tworząc wgłębienie. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, włożyć po 1 rodzynce sułtańskiej, przykryć kawałkiem wypestkowanej śliwki. Posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i cukrem z wanilią.
Posypać cukrem perlistym. Blaszkę z ciasteczkami włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15-20 minut.