Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka makowo-migdałowe ze śliwkami to pomysł na bardzo smaczny i aromatyczny dodatek do kawy. Smacznego.
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7815
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2951
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1234
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1196
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7815
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2951
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1234
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1196
Składniki
Mąkę przesiać, wymieszać z makiem, mielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem.
Dodać cukier puder, śmietanę, żółtka, aromat i szybko zagnieść ciasto. Zwinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki.
Następnie ciasto rozwałkować, foremką wykrawać ciasteczka.
Palcami w kilku miejscach zaciskać boki, tworząc wgłębienie. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, włożyć po 1 rodzynce sułtańskiej, przykryć kawałkiem wypestkowanej śliwki. Posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i cukrem z wanilią.
Posypać cukrem perlistym. Blaszkę z ciasteczkami włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15-20 minut.