Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Latem jest tak dużo świeżych owoców, że aż grzech ich nie zjadać. Moimi ulubionymi są jednak maliny dlatego postanowiłam użyć ich do ciasta, które jest orzeźwiające w sam raz na ciepłe dni. Kruchy spód, ogromna ilość malin, galaretka, bita śmietana oraz chrupiąca beza. Idealne połączenie.
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666331
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 129
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 659
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5790
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 995
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 266
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666331
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 129
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 659
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5790
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 995
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 266
Składniki
Kruchy spód: Mąkę należy przesiać do miski, dodać masło, cukier puder oraz żółtka zmiksować w malakserze lub szybko zagnieść. Ciasto należy lekko schłodzić (ok. 30min). Następnie rozwałkować, wylepić nim formę (ok. 20x30cm) i podziurkować spód, aby zapobiec powstaniu górki. Ciasto należy ponownie schłodzić przez ok. jedną godzinę. Piec 20minut w temperaturze 180ºC do zarumienienia. Beza: Białka z solą ubić na puszystą pianę. Ciągle miksując porcjami dodawać cukier, do otrzymania gęstej, lśniącej piany. Kolejno dodać mąkę ziemniaczaną. Ubitą pianę wyłożyć na pergamin o takich samych wymiarach co kruchy blat. Bezę piec przez 40 minut w 130ºC. Upieczoną wyjąć z piekarnika. Wystudzić. Można ją upiec dzień wcześniej, przykrywając na noc ściereczką. Warstwa malinowa: 3 galaretki należy rozpuścić w 3,5 szklanki wrzątku. Zostawić do lekkiego stężenia, połączyć z malinami. Całość wyłożyć na kruche ciasto, schłodzić w lodówce do całkowitego zastygnięcie. Wykonanie kremu: Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu.
Ciasto wyjąć z lodówki, na warstwę galaretki wyłożyć krem śmietankowy. Na wierzch wyłożyć bezę. Chłodzić kilka godzin w lodowce.