Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto „Małpie figle” to z pozoru klasyczny sernik z ciemnym ciastem. Tajemniczy składnik sprawia, że nabiera fenomenalnego charakteru. To właśnie dzięki mielonym, liofilizowanym bananom masa serowa staje się kusząco pyszna. Przygotuj ten deser, a z pewnością zaskoczysz wszystkich domowników i gości.
Foremka: 24 x 24 cm
Roladki z tortilli to świetny pomysł na szybką, a jednocześnie elegancką prze...
Odsłon: 2619
Jeśli szukasz przepisu, który połączy smak soczystego mięsa, aromatycznych zi...
Odsłon: 674
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 1986
Roladki z tortilli to świetny pomysł na szybką, a jednocześnie elegancką prze...
Odsłon: 2619
Jeśli szukasz przepisu, który połączy smak soczystego mięsa, aromatycznych zi...
Odsłon: 674
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 1986
Składniki
Przygotuj ciasto. Na stolnicę przesiej mąkę i cukier puder. Dodaj cukier waniliowy, pokrojone masło, kakao, proszek do pieczenia, wymieszaj. Następnie dodaj śmietanę i żółtko. Zagnieć ciasto, podziel na dwie części. Każdą uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki.
Przygotuj masę serową. W dużej misce umieść żółtka (białka zachowaj w oddzielnej misce) i utrzyj z cukrem na jasną masę. Dodaj twaróg, roztopione masło, budyń i cukier waniliowy. Wymieszaj. Następnie wsyp zmielone w młynku do kawy liofilizowane banany, skórkę kandyzowaną oraz rodzynki. Białka ubij na sztywno, ostrożnie przełóż do serowej masy i wymieszaj łyżką.
Dno foremki (24x24 cm) wyłóż papierem do pieczenia i zetrzyj (na dużych oczkach tarki jarzynowej) pierwszą połowę zmrożonego ciasta. Wylej masę serową, wyrównaj, a na wierzch ciasta zetrzyj drugą część ciasta. Na wierzch zetrzyj także deserową czekoladę, aby powstały wiórki.
Wstaw ciasto do pieca nagrzanego do 180°C i piecz ok. 60 minut. Wystudź przy uchylonych drzwiczkach, po czym wyjmij z formy i odstaw do pełnego wystudzenia.
Gotowe ciasto „Małpie figle” ostrożnie wyjmij z formy, krój kawałki i podawaj.