Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tak, bardzo lubię tego typu ciasta. Ciasta na bazie soczków. To jest całkowicie nie-tłuste, czyli tak jak lubię. Duże, solidne, piętrowe, acz niezapychające. Tym razem na cieście półkruchym, aby pokazać,że niekoniecznie tego typu ciasta wymagają biszkoptu. Bo uwierzcie, ze nie potrzebują ;) Największą trudnością w tym cieście jest wykonanie galaretki i wyłożenie jej w takim momencie, aby nie spłynęła z ciasta, nie wsiąknęła zbytnio w biszkopty (wtedy nie będzie tego „witrarzyku”), a jednocześnie, aby nie była ona grudkowata, stężała. Polecam
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2146
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 161
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2146
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 161
Składniki
Masło, cukier, żółtka i śmietanę ucieramy, dodajemy przesiane składniki sypki. Gotowe ciasto, wyrobione schładzamy przez godzinę w lodówce. Pieczemy w dużej foremce wyłożonej papierem 15 minut 190 stopni.
Z budyniu i soku gotujemy budyń wg zaleceń producenta. Do gorącego dodajemy galaretkę i jeszcze ciepły rozprowadzamy na wystudzonym cieście.
Biszkopty moczymy w herbacie i układamy jeden obok drugiego na masie kubusiowej. Wylewamy na nie, zimna, lekko tężejącą galaretkę. Gdy ta zastygnie, wykładamy kolejną warstwę.
Mandarynki kroimy na drobniejsze kawałki. Sokiem zalewamy żelatynę (następnie rozpuszczamy). Kremówkę ubijamy, mieszamy ją następnie ze śmietaną i dodajemy mandarynki wraz z żelatyną – dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na galaretkę, gdy lekko stężeje, układamy na niej herbatniki a ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki.